METROUL BUCURESTEAN IN GREVA?!
08 August 2020, 05:36:22

Autor Subiect: METROUL BUCURESTEAN IN GREVA?!  (Citit de 2056 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

10 Aprilie 2009, 13:12:24

flayy27

  • Impreuna vom fi mai puternici
  • Mesaje postate: 1833
  • Gen: Bărbat
  • Eu cu mine!
Sindicatele de la metrou vor declansa greva generala dupa Paste
Actualitate - Sindicatele de la metrou vor declansa greva generala dupa Paste
Ion Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM)


Vineri, 10 Aprilie 2009

Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) va declansa greva generala dupa sarbatorile Pascale, dupa ce negocierile cu compania Alstom, care asigura intretinerea metroului bucurestean, au esuat, a declarat, vineri, Ion Radoi, presedinte USLM in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Agerpres.

"Reprezentantii Alstom nu sunt de acord cu majorarea salariului de baza cu 23 la suta pentru personalul care se ocupa de intretinere, marire obtinuta deja de
angajatii Metrorex. Ca urmare, am declansat conflictul de munca astfel incat dupa conciliere, care va avea loc pe data de 14 aprilie, vom organiza un miting pe 15 aprilie, iar dupa Paste vom declansa greva de avertisment si ulterior greva generala", a spus Radoi.

Liderul sindical a precizat ca la cateva zile dupa declansarea grevei generale, metroul bucurestean nu va mai putea circula, din cauza faptului ca nu vor mai putea fi asigurati parametrii de siguranta a trenurilor de metrou.

"Conform acordului social incheiat dupa acordarea mentenantei la metrou Companiei Alstom, salariatii preluati de la Metrorex de compania franceza trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi. Cum angajatii Metrorex au primit majorarea cu 23 la suta a salariului de baza din noiembrie anul trecut, noi am solicitat aceeasi majorare a salariului de baza in perioda aprilie 2008 martie 2009, cand a expirat Contractul Colectiv de Munca. Din pacate, reprezentantii Alstom au oferit o majorare salariala fixa de 13 la suta, la care se adauga un procent variabil acordat etapizat de 7 procente", a precizat presedintele USLM.

Ion Radoi a declarat ca acordul de mentenanta incheiat in 2003 cu societatea franceza Alstom pentru intretinerea metroului bucurestean este unul pagubos. Potrivit liderului sindical, societatea franceza incaseaza anual in medie 40 milioane euro, iar, daca intretinerea si reparatiile ar fi ramas la Metrorex, suma cheltuita anual se ridica la circa 12 milioane de euro.

"Sindicatele s-au opus contractului incheiat in 2003, pentru ca din buzunarele noastre statul plateste o firma franceza pentru a intretine metroul, al carei director are un salariu de 420 milioane. Daca mentenanta ar fi ramas la Metrorex, pentru anul 2009 metroul ar fi putut fi intretinut de noi cu doar 10 milioane euro pe an si nu 40 de milioane cat va primi Alstom", a precizat presedintele USLM.

Contractul pentru mentenanta metroului si a celor 400 de vagoane vechi si noi care circula pe magistralele de metrou a intrat in vigoare in iulie 2004 si are o valoare aproximativa de 240 milioane de euro.

Alstom Transport s-a obligat prin contract sa realizeze intretinerea si reparatia parcului rulant al Metrorex, precum si a statiilor si antreprizelor societatii pe o perioada de 15 ani.

Nivelul investitiilor totale ce va fi realizat de Alstom pe perioada contractului de mentenanta va fi de 42 milioane de euro.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cu respect si admiratie.
memorat
Advertisement

11 Aprilie 2009, 21:41:35
Răspuns #1

bygy007

  • Mesaje postate: 207
  • Gen: Bărbat


Sindicatele s-au opus contractului incheiat in 2003, pentru ca din buzunarele noastre statul plateste o firma franceza pentru a intretine metroul, al carei director are un salariu de 420 milioane.

Fata de un salariu mediu de 450E al unui muncitor.

 Voi ce parere aveti?
memorat
06 Noiembrie 2009, 17:54:36
Răspuns #2

zofei.2006

  • Vizitator
Protest spontan al angajaţilor Metrorex, la Piaţa Unirii 1

Mitingul spontan de la metrou s-a încheiat, cu puţin timp în urmă, după circa o oră, iar sindicaliştii vor să picheteze de marţi (10 noiembrie) până vineri (13 noiembrie) sediul Guvernului, timp de două ore,în intervalul 11.00-13.00,pentru ca bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 să fie aprobat.

Mitingul spontan de la metrou s-a încheiat, cu puţin timp în urmă, după circa o oră, iar sindicaliştii vor să picheteze de marţi (10 noiembrie) până vineri (13 noiembrie) sediul Guvernului, timp de două ore,în intervalul 11.00-13.00,pentru ca bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 să fie aprobat.

Sindicaliştii au depus la Primăria Capitalei o cerere pentru a putea picheta săptămâna viitoare şi aşteaptă să primeasca aprobarea. "Aşteptăm aprobarea din partea Primăriei Capitalei. Luni se va forma un consiliu general şi se va stabili data şi ora grevei de avertisment", a precizat Ion Rădoi.

Preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat vineri pentru Agenţia NewsIn că aproximativ 300 angajaţi ai Metrorex au protestat în incinta staţiei de metrou Piaţa Unirii 1, nemulţumiţi că la 1 noiembrie contractul colectiv de muncă a expirat şi nimeni nu i-a chemat la negocieri până în prezent. Protestatarii au strigat "Hoţii, "Ruşine", "Grevă generală", cerând demisia directorului general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

La mitingul spontan de protest din incinta staţiei de metrou Piaţa Unirii 1 au participat angajaţi ai Metrorex care s-au aflat în afara programului de lucru, activitatea de transport nefiind afectată.

USLM a depus joi la Direcţia de Muncă a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) sesizarea privind declanşarea conflictului de interese, în termen de 7 zile urmând să fie chemaţi pentru conciliere.

Angajaţii Metrorex sunt nemulţumiţi că la 1 noiembrie le-a expirat contractul colectiv de muncă şi că bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 nu a fost încă aprobat.

Potrivit preşedintelui Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, productivitatea muncii la metrou a crescut în 2009 cu circa 30% faţă de 2008. "S-au dat în folosinţă patru noi staţii, fără să fie nevoie să fie angajaţi alţi oameni. În aceste staţii se lucrează la casierie, rame de metrou, partea tehnică, etc., ceea ce denotă că există o creştere a productivităţii muncii cu circa 30% în 2009 faţă de 2008, fără niciun fel de cost suplimentar din partea Metrorex", a spus Rădoi.

Preşedintele USLM a declarat, în 29 octombrie, că solicită o majorare de salariu în cadrul noului contract colectiv de muncă, precizând că la negocieri se va ţine cont de devalorizarea leului comparativ cu euro, precum şi de inflaţie. "20% înseamnă devalorizarea leului faţă de euro, timp în care importurile au crescut pentru produsele de bază, ceea ce a dus la o scădere a nivelului de trai cu 20%, iar 6,5% reprezintă indicele de inflaţie care este pus la dispoziţie de Comisia Naţională de Statistică. Deci procentul de la care vom pleca în negociere este în jur de 20% majorare salarială", a explicat Rădoi.

Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, în 2009 numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecvenţa de circulaţie a trenurilor de la cinci la trei minute şi s-au dat patru staţii în exploatare, fără angajarea altor salariaţi.
memorat
12 Noiembrie 2009, 02:01:36
Răspuns #3

zofei.2006

  • Vizitator
Oamenii au venit la protest cu fluiere, trompete ÅŸi pancarte

Aproximativ 200 de angajaţi de la metrou protestează în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că la 1 noiembrie contractul colectiv de muncă a expirat şi că bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 nu a fost încă aprobat, relatează Realitatea.net.

Aproximativ 200 de angajaţi de la metrou protestează în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că la 1 noiembrie contractul colectiv de muncă a expirat şi că bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 nu a fost încă aprobat, relatează Realitatea.net.

Oamenii au venit la protest cu fluiere, trompete şi au adus pancarte pe care scrie "La metrou de-or fi avarii, blestemaţi interimarii", "Ordonanţa 99 ne-a întors în 89. Astfel că soluţia e doar Revoluţia", "Pogea fii bărbat din nou, dă bugetul la metrou".

"La ora 14.30 vom intra în sediul Guvernului şi vom înmâna o adresă prin care solicităm o întâlnire cu premierul în exerciţiu Emil Boc, înainte de intrarea acestuia în şedinţa de Guvern", a declarat preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi. Angajaţii Metrorex au autorizaţie de la Primărie în intervalul orar 14.00-16.00.

Aproximativ 200 de angajaţi au protestat şi marţi, în faţa sediului Guvernului, ameninţând cu grevă generală pe 17 noiembrie. O delegaţie a sindicaliştilor, formată din cinci membrii, a depus marţi la Guvern o adresă, cea de-a treia din această lună, în atenţia lui Emil Boc, în care informează că la 1 noiembrie a expirat contractul colectiv de muncă.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat că va solicita o majorare de salariu cu aproximativ 20% în cadrul noului contract colectiv de muncă.

"Greva generală va avea loc marţi, pe 17 noiembrie, şi se vor bloca toate trenurile de metrou până la ora 16.00", a precizat preşedintele USLM.

De asemenea, salariaţii Metrorex vor declanşa joi, 12 noiembrie, greva de avertisment între orele 4.00-6.00, iar traficul va fi perturbat în acest interval orar.
memorat
12 Noiembrie 2009, 16:12:56
Răspuns #4

zofei.2006

  • Vizitator
Angajaţii de la metrou au fost 2 ore în grevă de avertisment

Joi vor protesta din nou la Guvern

Salariaţii de la metrou au fost joi dimineaţă timp de două ore, între 4.00 şi 6.00, în grevă de avertisment, angajaţii solicitând creşteri salariale de 20%, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 fiind aprobat miercuri în şedinţa de Guvern.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou Ion Rădoi a declarat miercuri că aprobarea bugetului Metrorex pentru 2009 nu va opri greva generală de la metrou, care ar putea avea loc începând din 17 noiembrie, sindicaliştii solicitând negocierea contractului colectiv de muncă, cu o creştere de 20% a salariului, pentru 2010, informează Newsin.

"Nu este aşa de importat că au aprobat bugetul, pentru că oricum trebuia semnat, noi vom continua protestele şi aşteptăm să fim chemaţi la negocieri pentru a semna contractul colectiv de muncă pentru 2010, dar nu o vom face decât cu o majorare a salariului de până la 20%", a spus Rădoi.
memorat
14 Noiembrie 2009, 01:05:08
Răspuns #5

zofei.2006

  • Vizitator
                                             De marÅ£i e grevă la metrou!

Atenţie, se-nchid uşile!

Ameninţările sindicaliştilor de la Metrorex se vor pune în practică.

ceştia au anunţat că, de săptămâna viitoare, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

"Atenţie, se închid uşile!". Sunt cuvinte pe care nu le veţi mai auzi mult timp. De marţi, metroul nu va mai circula la ore de vârf.

Supăraţi că nu au contract de muncă, iar salariile sunt prea mici, angajaţii din subteran vor înceta activitatea, timp de 11 ore.

"Am fost anunţat de sindicalişti că, de marţi, vor declanşa conflictul de muncă. Astfel, trenurile nu vor circula între orele 5.00 şi 16.00. Dacă nu vom ajunge la un compromis cu angajaţii, haosul va pune stăpânire peste Bucureşti", a declarat pentru Click!, Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex.
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":