22 Octombrie 2021, 00:00:48

Autor Subiect: Tramvai nou in CLUJ NAPOCA  (Citit de 3314 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

23 Martie 2012, 11:42:35

lusica

 • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 4027
 • Gen: Bărbat
VIDEO Polonezii vor produce tramvaie pentru Cluj. Vezi cum vor arăta acestea

Municipalitatea va semna, marţea viitoare, contractul privind achiziţia a maximum 12 tramvaie de la firma poloneză PESA Bydgoszcz SA, cu un preţ de circa 1,5 milioane de euro bucata. Primăria Cluj-Napoca a câştigat procesul intentat de compania Astra Vagoane SA, care a cerut reluarea licitaţiei .

Astra Vagoane SA a contestat în instanţă legalitatea licitaÅ£iei pentru achiziÅ£ia de tramvaie. Curtea de Apel Cluj a validat, astăzi, raportul procedurii întocmit de comisia de licitaÅ£ie din cadrul Primăriei, subliniind faptul că s-au respectat prevederile legislaÅ£iei achiziÅ£iilor publice. „Odată cu finalizarea investiÅ£iei de reabilitare a liniilor de tramvai, la jumătatea acestui an, clujenii vor putea beneficia ÅŸi de un transport silenÅ£ios, rapid ÅŸi ecologic, cu tramvaie similare celor care circulă în marile capitale europene"  a explicat primarul Radu Moisin. Primăria a trimis un comunicat conform căruia, contractul de achiziÅ£ie a tramvaielor va fi semnat marÅ£ea viitoare.

Două firme concurente

Anunţul de licitaţie a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice cu criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Termenul limită până la care au putut fi depuse oferte a fost 21 noiembrie 2011, dată până la care au fost depuse două oferte, de către SC Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA din Polonia şi SC Astra Vagoane Călători SA în asociere cu RATB.
1,5 milioane de euro tramvaiul

Firma câştigătoare a fost desemnată SC Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA din Polonia, care a oferit preţul de 6.400.000 lei fără TVA (1,5 milioane de euro) per bucată. Noile tramvaie vor avea un consum de numai 48,7 wh/t*km şi o capacitate de 296 de călători. Termenul de garaţie este de 6 ani. SC Astra Vagoane Călători SA a oferit preţul de 6.650.000 de lei per bucată, cu un consum al tramvaielor de 35 wh/t*km şi cu o capacitate de 302 călători. Conform contractului-cadru, Primăria Cluj-Napoca va achiziţiona un număr de maxim 12 tramvaie
Probleme cu uÅŸile

Licitaţia privind achiziţia garniturilor de tramvai a fost blocată la mijlocul lunii februarie prin decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care, la solicitarea Astra Vagoane, a cerut municipalităţii să reia procedura. Astra a arătat că vrianta propusă de polonezi nu respectă caietul de sarcini. „Considerăm că problema e o abatere tehnică minoră. În caietul de sarcini era prevăzută o uşă dublă la începutul tramvaiului din care pe o parte sa urce vatmanul, iar pe alta, călătorii. Polonezii au doar o uşă simplă pentru vatman şi una dublă pentru călători. În concluzie e o uşă în plus“, a explicat Moisin. În acest context, Primăria Cluj-Napoca a depus la Curtea de Apel Cluj, o cerere prin care a contestat decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor legată de achiziţia de tramvaie din Polonia. „Mi-ar fi greu să justific în faţa clujenilor o diferenţă de 429.000 de euro, de aceea mâine vom depune o solicitare la Curtea de Apel. Sperăm într-o solicitare corectă. Avem încredere în justiţia clujeană", susţinea la acea dată Radu Moisin.
Tramvaie cu sistem video ÅŸi wireless

Potrivit caietului de sarcini, tapiţeria viitoarelor garnituri va fi „rezistentă la uzură şi va avea un colorit care să creeze un confort şi o ambianta placută, tramvaiul va avea cel puţin două locuri pentru cărucior pentru copii sau cărucior rulant pentru persoanele cu dizabilităţi, va fi echipat cu aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezon, instalaţie de ventilaţie, sisteme de numărare a călătorilor, instalaţie video atât pe exterior cât şi pe interior pentru fiecare modul, echipament pentru ticketing, instalaţie de informare a călătorilor video la exterior şi audio-video la interior, echipament WIFI, echipament care să nu permită plecarea din staţiile de parcurs cu uşile deschise".
Not a valid youtube URL     Not a valid youtube URL
Not a valid youtube URL

http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Polonezii_vor_produce_tramvaie_pentru_Cluj-_Vezi_cum_vor_arata_acestea_0_668333542.html
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":

            

30 Mai 2012, 19:02:32
Răspuns #1

lusica

 • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 4027
 • Gen: Bărbat
Primul tramvai polonez de 1,5 mil. euro ajunge la Cluj - GALERIE FOTO

Primăria Cluj-Napoca a anunţat că primul tramvai polonez, care va circula prin oraş după finalizarea investiţiei în modernizarea liniei de tramvai, va ajunge miercuri la Cluj. Tramvaiul, a cărui valoare ajunge la 1,5 mil. euro, este adus de la fabrica poloneză PESA.

Municipalitatea Cluj-Napoca a semnat în luna martie un contract cu compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz pentru achiziţia a 12 garnituri de tramvai, investiţie în valoare totală de 76,8 mil. lei (apoximativ 18 mil. euro). Polonezii au câştigat licitaţia organizată la finele anului trecut de primăria Cluj-Napoca, pentru preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,5 mil. euro) per bucată.

Vedeţi aici GALERIA FOTO

Noile tramvaie oferite clujenilor de compania poloneză Pojazdy Szynowe au un consum de 48,7 wh/t*km, o capacitate de 296 de călători, iar termenul de garanţie este de 6 ani. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia.


http://www.zf.ro/companii/primul-tramvai-polonez-de-1-5-mil-euro-ajunge-la-cluj-galerie-foto-9681875
memorat
11 Iunie 2012, 17:34:36
Răspuns #2

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
Primul tramvai mov ajunge la Cluj în mai


Primăria va plăti peste 6,4 milioane de lei pentru un tramvai fabricat în Polonia. Instituţia a încheiat ieri un acord-cadru pentru achiziţionarea a maxim 12 bucăţi.
Administraţia locală clujeană a semnat ieri contractul pentru furnizarea a 12 bucăţi de tramvaie cu firma poloneză Pesa. Primul tramvai fabricat în Polonia, modelul Swing, va circula la Cluj-Napoca de la finalul lunii mai, după finalizarea lucrărilor de modernizare a tronsonului I din linia de tramvai, au anunţat oficialii instituţiei.

După ce săptămâna trecută administraţia locală clujeană a câştigat irevocabil acţiunea împotriva deciziei Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) - prin care a fost anulat rezultatul licitaţiei de anul trecut -, reprezentanţi din conducerea primăriei şi cei ai societăţii poloneze Pesa au parafat ieri contracul pentru achiziţionarea de către municipalitatea clujeană a 12 tramvaie. Termenul pentru livrarea primul tramvai la Cluj este de şase luni, dar acesta va ajunge la Cluj-Napoca la finalul lunii mai, când se vor încheia şi lucrările de modernizare a liniei de tramvai pe primul tronson, Bucium - Piaţa Gării. Primarul interimar Radu Moisin a declarat ieri că primăria intenţionează să cumpere anul acesta patru tramvaie. Prima garnitură, omologată, va ajunge pe şine în 31 mai, a anunţat Moisin.

"Societatea şi-a asumat să aducă primul tramvai mai repede în Cluj-Napoca. Noi avem în buget o alocare de 26,6 milioane de lei. La rectificarea bugetară din luna iunie vom redirecţiona fonduri spre achiziţia de tramvaie. Depinde de societatea poloneză, dacă va putea livra mai multe bucăţi, în afară de primul tramvai. Noi avem în plan încă două bucăţi anul acesta. Un tramvai livrat trebuie plătit în decurs de 30 de zile ", a atras atenţia Moisin.

Directorul general al PESA, Tomasz Zaboklicki, a afirmat ieri că societatea poloneză intenţionează să colaboreze cu operatori locali pentru service-ul şi mentenanţa tramvaielor pe care urmează să le furnizeze primăriei. Primul tramvai care va ajunge la Cluj-Napoca va fi mov şi va avea dotări moderne - aer condiţionat, sistem wireless şi este conceput pentru a asigura un grad sporit de siguranţă pe timpul călătoriei. Tomasz Zaboklicki a precizat că firma va asigura şi cursuri de formare pentru ingineri şi vatmani din cadrul Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) pentru ca aceştia să se familiarizeze cu noile tramvaie. "Este vorba despre o pregătire în Polonia, pe bază de certificate, în aşa fel încât cursanţii să poată face pregătire în cascadă şi să-şi formeze şi colegii", au spus ieri reprezentanţii PESA. Directorul general al societăţii a afirmat că tramvaie asemănătoare cu cele care vor fi fabricate pentru municipiul Cluj-Napoca circulă şi în Varşovia. "Depourile pentru tramvaie de la Cluj-Napoca vor trebui adaptate pentru noile garnituri. Avem în vedere şi o colaborare cu operatorul local din domeniu, Remarul 16 Februarie, pentru serviciile de mentenanţă necesare pentru noile tramvaie. 150 de tramvaie produse de noi circulă în toată Europa şi avem în portofoliu 270 de locuri realizate", a menţionat Tomasz Zaboklicki.

După semnarea contractului, primarul interimar Radu Moisin şi directorul RATUC, Liviu Neag, au primit de la oficialii companiei poloneze câte o machetă a tramvaiului Swing, care va circula la Cluj-Napoca. Contractul pentru furnizarea de tramvaie a fost câştigat de polonezi la finalul anului trecut, pe criteriul celui mai mic preţ ofertat. Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz s-a angajat să furnizeze 12 tramvaie, la preţul de 6,4 milioane de lei per bucată. De menţionat că, fiind vorba de o posibilă tranzacţie între două state membre ale Uniunii Europene nu se adaugă taxa pe valoarea adăugată (TVA). Astra Vagoane a ofertat 8,2 milioane de lei pentru un tramvai, cu TVA. Clasată pe locul doi, societatea Astra Vagoane a încercat să blocheze procedura, invocând nereguli în documentaţia de licitaţie, însă n-a avut câştig de cauză la CNSC. Când primăria se pregătea să semneze contractul cu polonezii, Astra a depus o nouă contestaţie şi de data aceasta a câştigat. Primăria a atacat în instanţă această decizie şi a câştigat procesul, reuşind astfel să meargă pe rezultatul stabilit de comisia de licitaţie, care a atribuit contractul către societatea poloneză.

Moisin despre contractul cu PESA: "Mă duc la cardiologie dacă mai avem surprize"

Având în vedere acuzaţiile aduse de societatea Astra Vagoane Arad, participantă la licitaţia pentru furnizarea de tramvaie, că Pesa nu ar respecta cerinţele caietului de sarcini, primarul interimar Radu Moisin a declarat că speră să nu mai fie surprize, ca în cazul sălii polivalente (unde a fost anulat de instanţă rezultatul licitaţiei, după ce sala a ajuns la 65%). "Mă duc la cardiologie dacă mai avem surprize. Avem o decizie irevocabilă împotriva deciziei CNSC prin care s-a anulat rezultatul licitaţiei. Astăzi am semnat contractul cu PESA, care ne va furniza tramvaie şi va contribui la menţinerea locurilor de muncă în oraş prin colaborările cu operatorii locali. Teoretic, cei de la Astra Vagoane nu mai au temei de a formula vreo acţiune împotriva deciziei comisiei de licitaţie", a precizat Moisin.

http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/primul-tramvai-mov-ajunge-la-cluj-in-mai--87295.html
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
11 Iunie 2012, 17:38:34
Răspuns #3

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
11 Iunie 2012, 17:48:46
Răspuns #4

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
Tramvaiul polonez a ajuns în Cluj


Primul tramvai modern de fabricaţie poloneză care va circula în Cluj-Napoca a ajuns cu puţin timp în urmă în Floreşti. Acesta este transportat cu ajutorul unui autotren, şi a străbătut în total 1.400 de kilometri.

La puţin timp după ora 12:00, autotrenul care a adus tramvaiul produs de fabrica poloneză PESA a intrat în comuna Floreşti.
VEZI În galeria foto mai multe imagini de la intrarea transportului în Floreşti

Pe tot parcursul traseului, transportul a fost urmărit prin GPS de angajaţii Primăriei Cluj-Napoca.
UPDATE 1: Tramvaiul polonez a ajuns în urmă cu câteva minute în cartierul Mănăştur.
UPDATE 2: Tramvaiul de producţie poloneză este urcat în aceste momente pe şine.
UPDATE 3: Tramvaiul a fost montat pe şine în zona Podului Calvaria din cartierul Mănăştur, îndreptat spre direcţia Minerva.

http://citynews.ro/cluj/eveniment-29/foto-tramvaiul-polonez-a-ajuns-in-cluj-update3-227692/
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
11 Iunie 2012, 17:55:45
Răspuns #5

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
Cum arată tramvaiele de 1,5 mil. euro cu internet Wi-Fi, care circulă de săptămâna aceasta în Cluj. Galerie FOTO


Primul tramvai polonez, din setul de 12 garnituri, construit pentru clujeni de fabrica poloneză PESA va intra în circulaţie la începutul săptămânii viitoare. Tramvaiul, a cărui valoare ajunge la 1,5 mil. euro, a ajuns astăzi la Cluj şi a fost deja montat pe şine, însă va intra în circulaţie abia de marţi, după ce vor fi efectuate primele teste. Tramvaiul are 44 de locuri pe scaune şi 298 de locuri în picioare, iar consumul este de 0,47 wh/t*km, mai puţin cu 50% decât garniturile vechi.

''Noul tramvai dispune de dotări WI-FI care permit utilizarea conexiunii de internet pentru călători. Acest sistem permite şi realizarea legăturile de comunicare dintre vatman şi centrul de comandă. Mai mult, tramvaiul poate fi comandat şi din spate prin panoul de comandă amplasat în capătul garniturii, fără ca vatmanul să se mute din faţă în spate'', au declarat reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca. Potrivit municipalităţii din Cluj, întreaga caroserie a tramvaiului este formată din piese detaşabile, lucru care permite înlocuirea numai a pieselor care se vor avaria în trafic.

Până la finalul anului vor mai sosi 5 garnituri de tramvai, următorul tramvai polonez fiind aşteptat în luna iunie. Primăria spune că pentru a înlocui total garniturile de pe tronsonul Mănăştur-Gară din Cluj-Napoca sunt necesare 12 garnituri de tramvai noi.

Municipalitatea Cluj-Napoca a semnat în luna martie un contract cu compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz pentru achiziţia a 12 garnituri de tramvai, investiţie în valoare totală de 76,8 mil. lei (apoximativ 18 mil. euro). Polonezii au câştigat licitaţia organizată la finele anului trecut de primăria Cluj-Napoca, pentru preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,5 mil. euro) per bucată.

Noile tramvaie oferite clujenilor de compania poloneză Pojazdy Szynowe au un termenul de garanţie de 6 ani. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia.

http://www.zf.ro/companii/cum-arata-tramvaiele-de-1-5-mil-euro-cu-internet-wi-fi-care-circula-de-saptamana-aceasta-in-cluj-galerie-foto-9687557
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
11 Iunie 2012, 22:08:14
Răspuns #6

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
11 Iunie 2012, 22:09:28
Răspuns #7

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
11 Iunie 2012, 22:29:09
Răspuns #8

IASMIN SANDU

 • Presedinte Asociatia Ro-Trans!
 • MEMBRII FONDATORI ASOCIATIEI RO-TRANS
 • *
 • Mesaje postate: 21788
 • Gen: Bărbat
 • CAF la statia de metrou Gara de Nord / M1
  • Comunitatea Ro-Trans - www.ro-trans.net
UPDATE Al doilea tramvai polonez a ajuns la Cluj


Municipalitatea a anunţat că cel de-al doilea tramvai de producţie poloneză va sosi la Cluj-Napoca în cursul zilei de vineri.

UPDATE 14:16 Al doilea tramvai adus din Polonia a ajuns în urmă cu puţin timp în cartierul Mănăştur, a fost pus pe şine iar în scurt timp fi dus în depoul din capătul cartierului. Acolo, tramvaiul va fi pregătit pentru circulaţia prin oraş, însă acest lucru se va întâmpla cel mai probabil abia săptămâna viitoare.
Autorităţile locale au anunţat că până la începutul lunii iulie mai sunt aşteptate încă două garnituri de fabricaţie poloneză.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, a doua garnitură de tramvai livrată de compania poloneză PESA ajunge la Cluj la ora 14:00.

http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/update-al-doilea-tramvai-polonez-a-ajuns-la-cluj-228678/
Luptam pentru modernizarea transportului electric.
----------------------------------------
Sa incercam sa fim oameni!
memorat
14 Iunie 2012, 10:31:43
Răspuns #9

ranger2007

 • Vizitator
STIMA! La CLUJ se poate! + ca arata super bine. Uitati-va la calea de rulare, e impecabila. Un adevarat model de transport civilizat EUROPEAN.
memorat
29 Septembrie 2012, 02:23:26
Răspuns #10

ranger2007

 • Vizitator
Poze exterior / interior.

#82
memorat
Advertisement