21 Iulie 2024, 17:29:11

Autor Subiect: un roman scrie istoria  (Citit de 2860 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Decembrie 2011, 20:18:57

mihaiatanasie

  • Mesaje postate: 2605
  • Gen: Bărbat
Luni, 12 decembrie 2011, municipiul Roşiorii de Vede a avut marea onoare şi bucurie de a-l primi pe singurul român care e unic în felul sau: generalul cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.
A fost un eveniment pe care eu, unul, il astept de zece ani, de cand l-am invitat prima oară să sărbătorim împreună două decenii de la zborul său spaţial. Au fost multe impedimente, dar acum, cand în luptă a intrat şi colegul meu de la Casa de Cultură, dl. Liviu Comşia, coleg de şcoală generală şi liceu cu viitorul cosmonaut, au fost invinse toate obstacolele.
După părerea mea, a fost cea mai populară întâlnire a unei personalităţi cu publicul din Roşiori. Cei mai multi curioşi au venit, binenţeles, de la Liceul Economic, ale cărui cursuri de dupăamiază s-au perturbat complet. Clasa a zecea D a fost prezentă 100%, după ce dirigintele lor a făcut o (mult prea) scurtă prezentare a lui Dorin Prunariu. Sincer, eu niciodata nu am văzut atâta lume în Sala de marmură a Casei de cultură ! (poza e facută în timp ce domnul general era în biroul primarului)Oştile stau faţă-n faţăPrimarul nostrum, domnul Ion Nuţu, în afară de funcţia administrativă mai are ceva important: o mare pasiune pentru astronomie, cercetarea spaţiului cosmic, dar şi pentru ofologie. Domnia sa a deschis discuţia în modul cel mai competent cu putinţă, surprinzându-l, poate, pe invitat. Dar, dacă a existat factorul “surpriză”, dl Prunariu a trecut uşor peste asta şi a făcut, pentru publicul roşiorean de toate vârstele o prezentare extrem de interesantă a istoriei zborurilor spaţiale.Apoi, răspunzând aşteptărilor tuturor, a făcut rezumatul misiunii sale spaţiale, ajutat în muncă de veşnica mea Mădălina Cioran, care a derulat powerpointul proiectat pe ecran.Inutil să spun ce reacţie a avut sala şi cât se vorbeşte la Roşiori despre vorbele cosmonautului român!
Deşi, fără să vrea, domnul primar a dat puţin peste cap desfăşurarea plănuită a activităţii, tot dumnealui a prezentat-o pe Ionela Pană, de la Liceul Economic, care a susţinut referatul “Misiunea Soiuz 40”. În caz că aţi uitat, vă reamintesc că Ionela a luat parte, cu lucrarea asta, la sesiunea judeţeană de referate de istorie din 21 mai 2011, obţinând, pentru că profesorul ei îndrumător e de limba engleză şi se bagă în ciorba celor de istorie, doar locul al doilea, deşi toţi membrii juriului au fost de părere că e cea mai buna lucrare din concurs.După terminarea expunerii, Ionela i-a înmânat eroului ei lucrarea, ca amintireCei din sală, mai ales ziaristul Gabriel Argeşanu, au venit apoi cu un potop de întrebări, dar nu au fost destul de grele ca să i se scadă nota celui de la tablă.
Ca orice lucru frumos, dezbaterea s-a terminat prea curând (deşi a durat vreo două ceasuri). Foarte amabil, dl Dorin Prunariu s-a fotografiat cu cei de faţă. Mai întâi cu dl Liviu Comşia, vechiul lui coleg de şcoală şi cu dl primar Ion NuţuApoi cu IonelaDar şi cu Mădălina şi cu profesorul lor cel mândru de astfel de eleveApoi, dl general a acordat, cu amabilitate, un interviu postului de televiziune Media Sud, sperăm sa-l vedem duminică la ora 19.00. A urmat şi o “partea a doua”, la “Mon Jardin”.
Dacă, iniţial, invitatul a spus că la ora 23.00 vrea să fie acasă, a plecat de la noi în jurul lui 22.30, semn că declaraţia lui că s-a simţit bine la noi nu a fost doar formală, ci chiar sinceră.
Eu nu pot vorbi în numele nimănui, dar judecând după reacţia de azi a elevilor de la Economic (şi a profesorilor, desigur), cred că a fost un eveniment din ala de povestit nepoţilor. Cred că încă vreo câteva zile, deşi e perioada de evaluare de sfârşit de semestru, va trebui să planific activitatea la şcoala în aşa fel încât să am şi (foarte mult) timp pentru discutii cu fanii cosmonautului român.

PS Ii multumesc colegei mele Daniela Roiniţă pentru fotografii. Eu, dacă am apucat să stau în faţă (pentru că aşa avrut Ionela), n-am mai apucat să manipulez Canonul.
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":