LA PODUL DE PESTE MURES DIN ARAD SE LUCREAZA INTENSLa solicitarea Companiei Nationale de Cai Ferate CFR - SA, ISPCF, ca elaborator al documentatiei tehnice, si CCCF, in calitate de constructor, au gasit solutii viabile pentru reconstructia podului de la Arad, obiectiv de importanta majora atat pentru derularea traficului feroviar, cat si pentru administratia orasului de pe Mures.
In 1994, organe de control ale Caii Ferate au observat aparitia unor fisuri la elementele de rezistenta, iar in 1998, ca urmare a inundatiilor, starea podului a devenit chiar periculoasa, ceea ce a condus la decizia de inchidere a circulatiei pe el. Singura solutie pentru restabilirea situatiei ramaneau declansarea tuturor formalitatilor si demersurilor pentru obtinerea fondurilor necesare si trecerea imediata la executarea unei reparatii capitale, aceasta insemnand inlocuirea celor cinci tabliere metalice, consolidarea culeelor dinspre Timisoara si Arad, a pilelor din directia Arad si refacerea completa a pilei nr. 1.
CCCF, executantul contractat pentru aceasta lucrare, a demarat, in noiembrie anul trecut, primele operatiuni, cu tehnica si tehnologie de ultima ora, atat dupa uscat, cat si dupa apa.
Astfel, vechile tabliere de 54 m dinspre culeea Aradul Nou au fost demontate si expediate la fier vechi, ramanand doar talpa inferioara, unde sunt montate cablul telefonic international si cel pentru siguranta caii ferate.

La culeea dinspre Timisoara a fost montata o platforma, putand fi astfel descarcate si tablierele de 76 m ce vor fi asamblate in acest capat.

A fost formata o echipa de specialisti care sa se ocupe de inventarierea si verificarea calitatii pieselor componente, pentru ca, in caz de nevoie, sa se faca remedierile necesare inaintea demararii asamblarii lor.
Toate aceste activitati adiacente lucrarii se executa pe un platelaj a carui constructie este paralela cu cea a podului. Una dintre cele trei deschideri ale podului provizoriu este montata, urmand a fi montate si celelalte doua deschideri. Accesul in aceasta zona este permis pe la incinta de palplanse. Deoarece tablierul din aceasta parte nu are gabaritul necesar, se bat palplanse de 4 m, care apoi se innadesc si se introduc sub podul existent. Aici apar unele probleme, intrucat existenta unor parti metalice impiedica sa se bata mai mult de o palplansa pe zi.

Deocamdata, se afla in plina desfasurare actiunea de montare a palplanselor la incinta exterioara, dupa care se va incepe lucrul la incinta interioara, pentru care s-au si procurat palplanse noi, tip Krupp, aduse din Germania. Inainte insa de aceasta etapa, se vor bate tevile pentru schela de lansare a noilor tabliere, cu o noua tehnologie, urmand apoi fixarea palplanselor interioare si introducerea instalatiei de forat coloane Benotto pana la 40 m adancime.

Paralel cu aceste etape, vor incepe si lucrarile la infrastructura, ceea ce inseamna demolarea completa a pilei nr. 1 (a carei fundatie nu mai corespunde), iar culeele si celelalte pile vor fi consolidate prin camasuirea si refacerea cuzinetilor

Finalizarea reparatiilor la infrastructura va cuprinde lansarea noilor tabliere deja montate pe platelajul construit paralel cu axul podului pe reazemele special structurate, dupa care se va intra in probele de lucru. Dar, pana la aceasta ultima etapa, mai sunt prevazute unele lucrari impuse de redarea in utilizare a acestui pod, cum ar fi construirea unui pasaj inferior pentru circulatia rutiera si a inca trei pasaje pietonale, care vor strapunge rambleul liniei de cale ferata, si montarea panourilor fonoabsorbante, in scopul reducerii zgomotului produs de circulatia trenurilor, aceasta, pentru ca podul este amplasat in plin oras.
Specialistii Caii Ferate spera ca programul de executie a acestui obiectiv sa fie urmarit si realizat punct cu punct si la termenele stabilite, finalizarea lui fiind prevazuta pentru luna septembrie a acestui an.