27 Aprilie 2024, 21:04:08

Autor Subiect: Istoria elctrificari Cailor Ferate Romane si Istoria primei Locomotive Electrice  (Citit de 3913 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Noiembrie 2009, 18:20:07

zofei.2006

  • Vizitator
                       30 de ani de electrificare a Cailor Ferate Romane

1. Proiecte

    Desi prima locomotiva electrica din lume a fost prezentata de inginerul german Werner von Siemens la expozitia industriala de la Berlin din anul 1879, tractiunea electrica feroviara si-a facut aparitia relativ tarziu, fiind utilizata indeosebi la tramvaie si linii de interes local.
    Pe teritoriul tarii noastre, in anul 1913, s-au electrificat in curent continuu (1650 V) primii 68 km de linie cu ecartament de un metru, apartinand caii ferate locale Arad–Podgoria (Arad-Hegyalijai Motoros). Aceasta linie particulara, ce reunea Aradul cu localitatile Ghioroc, Pancota si Radna, exista inca din anul 1906 si fusese exploatata anterior cu locomotive cu abur si automotoare benzino-electrice.
    Electrificarea liniilor normale de cale ferata s-a limitat insa numai la studii si discutii, evident cu infiintari si desfiintari de unitati care urmau sa se ocupe de aceasta problema. Cele cateva proiecte, dintre care unele intocmite inainte de Primul Razboi Mondial, nu au fost realizate. Cu toate acestea, Administratia CFR a fost permanent preocupata de problema electrificarii; realizarea ei a intarziat insa mereu, dar nu numai din cauza Caii Ferate. Conjunctura sociala, politica si economica a perioadei interbelice, lipsa unor cadre tehnice de specialitate, precum si existenta unor resurse energetice autohtone usor exploatabile (carbune si petrol) sunt unii dintre factorii care au amanat electrificarea cailor ferate pana la mijlocul deceniului sase al secolului nostru.
    Primul proiect pentru electrificarea liniilor de cale ferata a fost cel intocmit de prof. ing. I.S. Gheorghiu in anul 1913, cand, din considerente strategice, se pusese problema executarii unei linii electrificate pe distanta Sinaia – Pietrosita. Cu aceasta ocazie, s-a prevazut prelungirea tractiunii electrice si pe portiunea Sinaia – Predeal.
    Capacitatea liniei Campina – Brasov, sectia cea mai solicitata de pe intreaga retea a cailor ferate, ajunsese la limita inca inainte de anii '30, in timp ce traficul arata neintrerupte tendinte de sporire. Electrificarea acestei linii devenise o necesitate stringenta, iar Directia Generala CFR incepuse deja sa o sustina cu convingere. In trei randuri – in anii 1929, 1934 si 1942 – se votasera si legi speciale pentru aceasta lucrare. Cea din anul 1929 prevedea sa se construiasca un canal navigabil intre Bucuresti si Dunare, a carui diferenta de nivel sa fie folosita pentru obtinerea energiei necesare tractiunii electrice pe linia Bucuresti – Brasov, intr-o centrala hidroelectrica.
    Izbucnirea razboiului a facut inaplicabile toate aceste proiecte. Calea Ferata a fost pusa din nou in fata lipsei de capacitate a acestei linii, solutia aleasa fiind dublarea acesteia. La scurt timp dupa darea in circulatie a liniei duble se constata sporirea nesemnificativa a capacitatii, tractiunea cu abur nefacand fata cresterii exceptionale a volumului de transport din timpul razboiului.
    In aceasta situatie, Administratia CFR reia problema, in care scop infiinteaza o "Directie a electrificarii" sub conducerea inginerului Dimitrie Leonida, numit in aceasta functie la data de 12 septembrie 1942, dar infrastructura economica a tarii si evenimentele razboiului au impiedicat din nou realizarea acestui proiect.

2. Electrificarea

    O data cu realizarea si intrarea in functiune a sistemului energetic national, in anul 1959, Administratia CFR reia hotararea de a electrifica linia Bucuresti – Brasov. A fost ales sistemul cel mai avantajos din punct de vedere tehnico-economic si energetic – curent alternativ monofazat de frecventa industriala de 50 Hz, la tensiunea de 25 kV, in baza unui studiu intocmit de Institutul de Proiectari Cai Ferate (IPCF) in anul 1958, care a tinut seama de recomandarile facute la congresele UIC din anii 1951 (Annency) si 1955 (Lille). Documentatia necesara inceperii lucrarilor pe tronsonul Brasov – Predeal a fost intocmita cu ajutorul specialistilor sovietici, care au acordat si asistenta tehnica in timpul executiei, asa cum era "la moda" in acea perioada.
    Lucrarile pe tronsonul Brasov – Predeal au fost terminate in august 1963, inaugurarea avand loc in ziua de 9 decembrie 1965. Lucrarile au continuat apoi in ritm alert, tronsonul Predeal – Campina fiind dat in exploatare la 20 aprilie 1966, pentru ca, la 16 februarie 1969 sa fie inaugurata oficial electrificarea intregii magistrale feroviare duble Brasov – Bucuresti, prin Ploiesti Vest, in lungime de 170 km.
    Electrificarea liniei Bucuresti – Brasov a fost precedata de un ansamblu de lucrari de sistematizare si adaptare a constructiilor si dotarilor feroviare. Au fost consolidate podurile si terasamentele, s-a majorat tipul de sina si s-au rectificat curbele; au fost sistematizate 24 de statii si triaje, printre care marile triaje Bucuresti, Ploiesti si Brasov; s-au centralizat 1023 macazuri si s-au inzestrat sectiile cu bloc de linie automat. Pentru asigurarea alimentarii cu energie electrica au fost construite patru substatii de tractiune, la Darste, Valea Larga, Ploiesti Nord si Chitila. Substatiile au fost racordate la sistemul energetic national (curent alternativ trifazat 50 Hz, 110 kV), dispunand de instalatii de telemecanica dirijate de la dispeceratul energetic feroviar amplasat in noua cladire a Sectiei IFTE Ploiesti, pus in exploatare in luna decembrie 1969.
    Pe parcursul executiei lucrarii, au fost incercate mai multe solutii de alcatuire si montaj ale elementelor suspensiei catenare. In statiile Predeal, Brasov Triaj, Darste, Campina si Ploiesti Triaj au fost montate elegante traverse elastice pe stalpi metalici de 20 m inaltime, solutie la care s-a renuntat ulterior, fiind inlocuita cu traverse rigide, mai economice. S-a preferat utilizarea stalpilor din beton centrifugat, stalpii metalici utilizandu-se in mod limitat, acolo unde gabaritul nu permitea plantarea stalpilor din beton sau unde trebuiau sustinute lucrari speciale.
    Primul stalp pentru electrificare a fost plantat in statia Predeal, la data de 27 decembrie 1960. Este un turn metalic de 20 m inaltime, cu fundatie din beton monolit, care sustine traversa elastica nr. 69. Pe acesta exista o placa comemorativa din marmura pe care se poate citi: "Primul stalp de electrificare a Caii Ferate Romane la 25 kV c.a. montat in 27 XII 1960".
    Pentru cresterea pana la 160 km/h a vitezei de circulatie, pe traseul de ses dintre Campina si Bucuresti a fost utilizat tipul de suspensie catenara complet compensata, pe restul traseului utilizandu-se suspensia semicompensata, care permite o viteza maxima de 100 km/h.
    Dupa punerea oficiala in exploatare a primului tronson electrificat Brasov – Predeal, la finele anului 1965, reteaua de cale ferata electrificata a crescut treptat, beneficiind de investitii dirijate de economia planificata. La sfarsitul anului 1975, se incheia electrificarea liniei Brasov – Predeal – Bucuresti, precum si a liniilor cu trafic intens si rezistenta caracteristica mare ce traverseaza lantul carpatic: Craiova – Orsova – Caransebes; Filiasi – Petrosani – Simeria si Adjud – Ghimes – Ciceu.
    In urmatoarea perioada de patru ani (1975-1979) s-au finalizat lucrarile de electrificare pe liniile Bucuresti – Craiova; Caransebes – Timisoara – Arad – Curtici; Bucuresti – Constanta; Poiesti – Buzau – Adjud – Roman; Buzau – Faurei – Galati si Brasov – Ciceu – Deda – Beclean pe Somes – Dej. Prin acestea, tronsoanele izolate au fost reunite intr-o retea de baza, alcatuind scheletul pe care se desfasura majoritatea traficului.
    Anii '80 au insemnat o reducere a ritmului electrificarii, efectuandu-se insa completari importante ale retelei, cum ar fi: Brasov – Sighisoara – Teius – Apahida – Cluj; Coslariu – Simeria – Deva – Arad; Faurei – Tandarei – Fetesti si Roman – Suceava Nord. Intre 1985-1992 s-au mai electrificat tronsoanele Pascani – Iasi – Socola; Pascani – Tg. Neamt; Ciulnita – Calarasi si Suceava Nord – Vatra Dornei – Ilva Mica – Beclean. Toate aceste lucrari au fost coordonate si executate de un antreprenor specializat al Cailor Ferate Romane, Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare (actualmente ISAF S.A.) care, o data cu executarea electrificarii propriu-zise, realiza si modernizarea instalatiilor de semnalizare, centralizare, bloc si telecomunicatii ale liniilor respective.
    Centralizand, ISAF S.A. a construit si a montat linia de contact si instalatiile aferente pe linii de cale ferata cu o lungime de exploatare de 3400 km, reprezentand circa 30% din lungimea totala a retelei. Din cei 3400 km, 1300 km reprezinta linii simple, iar 2100 km, linii duble. Lungimea totala a caii ferate electrificate din Romania este de 3544 km lungime de exploatare, avand in vedere ca lucrarile pe 144 km au fost incredintate altor unitati de constructii.

 

3. Primele locomotive

    In anul 1951, in cadrul Institutului de Cai Ferate din Bucuresti, se introduce, pentru prima data in invatamantul superior romanesc, un curs de locomotive electrice, elaborat si sustinut de conf. ing. Nicu CONDACSE. Incepand cu acea data, intregul proces de introducere, validare si dezvoltare a tractiunii electrice la CFR este profund marcat de personalitatea acestui specialist, care a fost principalul mentor al tinerelor generatii de studenti din acest domeniu. Intre cele peste 30 de promotii de ingineri feroviari formati sub indrumarea sa se numara si autorul acestor randuri, care isi aminteste cu placere de "povestile" sale feroviare legate de pionieratul electrificarii si de introducerea primelor locomotive electrice la CFR.
    Atunci cand CFR a trebuit sa aleaga tipul de locomotiva electrica pentru tronsonul electrificat deja existent, conducerea acesteia a organizat o licitatie internationala. Oferte ale principalilor constructori europeni de locomotive erau deja facute. Pentru a se vedea pe viu performantele diferitelor locomotive ale firmelor participante la licitatie, in primavara anului 1963 s-a organizat un test comparativ de evaluare a performantelor pe tronsonul electrificat deja existent, Brasov – Predeal. Linia, in lungime de circa 26 km, oferea conditii excelente pentru test: declivitati medii intre 17 si 23 mm/m si o scurta portiune cu 27 mm/m, precum si multe curbe cu raze mici.
    Conform tendintelor in constructia de locomotive electrice pentru 25 kV-50 Hz de la inceputul anilor '60, se putea lua in considerare doar tipul de locomotiva electrica mono-continua cu redresoare, realizata pe principiul clasic de convertire statica a curentului alternativ monofazat cu frecventa industriala de 50 Hz preluat de la linia de contact, in curent continuu (ondulat), si de utilizare a acestuia in motoarele de tractiune de tipul serie, cu colector, ale locomotivei. Convertirea se efectua in interiorul locomotivei, prin redresoare cu vapori de mercur (de tip ignitron sau excitron), dar tendinta era de inlocuire a acestora cu redresoare cu semiconductori de putere (diode cu siliciu sau tiristori).
    Au fost selectate pentru test locomotive electrice prezentate de firmele ALSTHOM – Franta, Å KODA – Cehoslovacia, VEB L.E.W. Hennigsdorf – RDG si ASEA – Suedia, dupa cum urmeaza:

        ALSTHOM – Franta – prezinta doua locomotive electrice monocabina de tip Bo'Bo' pentru 25 kV-50 Hz, ambele in exploatare la SNCF, depoul Thionville: BB 12131, cu redresori cu vapori de mercur tip ignitron, si BB 12141, deja echipata cu redresori cu diode cu siliciu;
        Å KODA – Cehoslovacia – prezinta prototipul unei locomotive electrice de tip Bo'Bo' pentru 25 kV-50 Hz, cu redresori cu siliciu, de acelasi tip cu cele livrate deja pentru Bulgaria (BDŽ), dar care erau la acea vreme cu ignitroni (seria BDŽ E 41);
        VEB Lokomotivbau Elektrotechnische Werke, Hennigsdorf – RDG – prezinta unul dintre cele doua prototipuri ale locomotivelor tip Co'Co' pentru 25 kV-50 Hz, cu redresori cu siliciu, construite in anul 1962 pentru a experimenta aceasta, pe atunci noua, tehnologie. Prototipul a fost prezentat in anul 1963 la Targul International de la Leipzig si a constituit baza celor 15 locomotive seria E 251 ale DR, pentru linia electrificata cu 25 kV-50 Hz, Blankenburg/Harz - Königshütte (Rübelandbahn);
        ASEA Västerls – Suedia – a prezentat cele doua locomotive cu redresori construite pentru calea ferata suedeza (SJ), de tipul Bo'Bo', seria Rb1, nr. 1001 si 1002. Aceste locomotive erau construite pentru sistemul de electrificare cu 15 kV-16 2/3 Hz existent in Suedia, dar prezentau toate caracteristicile unei locomotive moderne mono-continue cu redresori cu diode de siliciu. Deoarece toate motoarele serviciilor auxiliare (cu exceptia motorului compresorului) erau masini electrice de 50 Hz alimentate printr-un convertizor, o simpla modificare prin deplasarea unei faze si alimentarea motorului compresorului printr-un redresor au transformat locomotiva intr-o masina de 50 Hz. Desigur, a mai fost necesara modificarea reglajului pe inalta tensiune al motoarelor de tractiune, pentru ca la tensiunea din retea de 25 kV sa se obtina aceeasi tensiune pe motoare ca si la 15 kV. Cele doua locomotive au evoluat si in dubla tractiune.

    Toate locomotivele participante erau proiectate si construite cu echipamente provenite din tarile de origine, cu exceptia locomotivei din RDG, care era dotata cu un bloc redresor si un graduator de provenienta franceza si cu un transformator belgian.
    Deschiderea oficiala a circulatiei cu locomotive electrice pe tronsonul Brasov – Predeal a avut loc la 9 iunie 1963, cand, in prezenta sefului de atunci al statului, Gheorghe Gheorghiu-Dej, si a vicepresedintelui Consiliului de Ministri, Gaston Marin, locomotiva BB 12141 a remorcat primul tren catre Predeal.
    Testele comparative au constat in remorcarea unor trenuri de marfa de diferite tonaje pe tronsonul electrificat Brasov Triaj – Predeal. Functia de monitor si raportor pentru CFR a fost incredintata d-lui ing. Octavian Udriste, seful de atunci al Depoului Brasov si fost student al profesorului Nicu Condacse.
    Incercarile s-au desfasurat timp de doua saptamani si, desi nu s-a formulat nici o optiune imediata, ele au dovedit deplina operationalitate a instalatiilor fixe si faptul ca personalul aferent este instruit corespunzator.
    Desi ar fi fost de asteptat ca locomotive consacrate si care erau deja in exploatare pe alte retele feroviare sa fie preferate, decizia de mai tarziu a infirmat aceste presupuneri. Nici cele provenite din tari socialiste "prietene" (Cehoslovacia si RDG), nici ciudatele, dar excelentele locomotive franceze, care chiar au deschis circulatia pe linia electrificata, nu i-au convins pe specialistii nostri. Modernitatea solutiilor tehnice adoptate si – de ce sa nu-o spunem – avantajele comerciale ale ofertei au inclinat balanta catre firma suedeza ASEA.
http://www.cfr.ro/jf/romana/2000_9/electrificare.htm

memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":

13 Noiembrie 2009, 18:22:55
Răspuns #1

zofei.2006

  • Vizitator
                                        O LOCOMOTIVA ELECTRICA PENTRU CFR SI NU NUMAI...

In luna aprilie 1964 se semna intre CFR si firma suedeza ASEA contractul de livrare a 10 locomotive complete si a instalatiei electrice pentru inca 28 de locomotive ce urmau a se construi in Romania, in baza achizitionarii licentei. Pentru 21 din totalul de locomotive ASEA asigura echipamentul electric complet, iar pentru restul de 17 locomotive o parte a echipamentului se producea deja, sub licenta, in Romania. Firma romaneasca desemnata pentru a executa montajul general si asimilarea subansamblurilor partii mecanice si electrice era Electroputere, din Craiova (EPC), care detinea deja licenta pentru producerea locomotivelor diesel-electrice de 2100 CP.
Tipul de locomotiva comandat prin caietul de sarcini diferea esential de prototipurile Rb1, fiind pe 6 osii (Co'Co') si avand o putere de 5400 kW si franare electrica reostatica. Conceptia partii electrice este insa tipica pentru ASEA: locomotiva mono-continua cu redresori cu diode de siliciu si reglajul motoarelor de tractiune pe inalta tensiune.
Prima dintre cele zece locomotive complete livrate de ASEA, avand numarul de inmatriculare la CFR 060-EA-001, a fost gata la sfarsitul anului 1965, urmatoarele opt au fost livrate in anul 1966, iar ultima, cu numarul 060-EB-001, avea un echipament electric experimental, cu redresoare semicomandate cu punti mixte (diode si tiristori), permitand franarea recuperativa. Locomotivele 060-EA-001...008 aveau viteza maxima de 120 km/h, iar 060-EA-009, de 160 km/h.
Proiectarea si constructia locomotivei au fost facute astfel incat intretinerea in exploatare sa fie cat mai redusa. Astfel, prin utilizarea elementelor de cauciuc la articulatii si la elementele elastice ale boghiului s-a eliminat necesitatea ungerii acestora. De asemenea, echipamentele electrice au fost amplasate in sertare si dulapuri care se pot inlocui usor, intocmai ca si piesele de mobilier.
Cutia locomotivei este o constructie auto-portanta sudata. Sarcina pe osie ceruta, de 20 tf, si constructia pe 6 osii nu au necesitat o executie usoara.
Cele doua boghiuri cu trei osii sunt legate intre ele printr-un cuplaj elastic transversal, avand rolul de a diminua fortele de conducere la inscrierea in curbe. Suspensia primara este cu arcuri metal-cauciuc in "V", iar suspensia secundara, cu arcuri elicoidale. Motoarele de tractiune sunt complet suspendate in cadrul boghiului, iar transmisia se face printr-un sistem cu cuplaj de cauciuc, arbore de torsiune, cuplaj dintat si arbore tubular, brevetat de ASEA.
Echipamentul electric cuprinde in principal doua pantografe simetrice tip ASEA, ulterior inlocuite cu pantografe asimetrice executie EPC, intrerupator automat tip BBC-DBTF 30, ulterior inlocuit cu echipamente EPC, transformatorul principal de 5790 kVA, graduatorul cu 40 de trepte de tensiune si 3 trepte de reducere camp, 6 blocuri redresoare cu diode ventilate fortat, cate unul pentru fiecare motor de tractiune, bobina de aplatisare si 6 motoare electrice de tractiune de tip LJE 108-1 pentru curent ondulat, cu excitatie serie, avand o putere in regim continuu de 850 kW (900 kW in regim unionar) fiecare.
Avand in vedere conditiile de circulatie specificate in caietul de sarcini – remorcarea de trenuri pana la 800 t pe rampe de 26 mm/m si curbe cu raza minima de 272 m – locomotivele au fost prevazute cu franare electrica rezistiva. In blocul rezistentelor de franare, racite fortat cu un grup ventilator de 11 kW, putea fi disipata o putere de circa 2600 kW (3500 CP), careia ii corespunde o forta de franare de 21 t, la o viteza de 45 km/h.
Iata si datele tehnice complete ale locomotivei:
• Formula osiilor Co'Co'
• V max. (seriile 40/41) 120/160 km/h
• Sistemul de electrificare 25 kV, 50 Hz
• Ecartament 1.435 mm
• Diametrul rotilor motoare 1.250 mm
• Distanta intre centrele boghiurilor 10.300 mm
• Distanta intre osiile boghiului 4.350 mm (2.250 + 2.100)
• Inaltimea peste pantograful coborat 4.500 mm
• Latimea maxima a cutiei 3.000 mm
• Lungimea peste tampoane 19.800 mm
• Greutatea totala 120 t
• Greutatea cu balast 126 t
• Greutatea partii mecanice 59 t
• Sarcina pe osie 20 (21) t
• Numarul de trepte de reglaj, inclusiv 3 trepte de slabire de camp 43
• Raport de transmitere pentru Vmax. 120 km/h 73:20=3,65:1
• Puterea de durata a transformatorului 5.950 kVA
• Reglajul motoarelor de tractiune pe inalta tensiune
• Transmisia cu arbore tubular tip ASEA
• Servicii auxiliare 50 Hz, trifazat
• Puterea unionara la 68 km/h 5.400 kVA
• Puterea de durata la 69 km/h 5.100 kVA
• Forta de tractiune unionara la nivelul bandajului 28,5 tf
• Forta de tractiune de durata la nivelul bandajului 26,5 tf
• Forta de tractiune la pornire 42 tf.
Dupa asimilarea in tara a principalelor subansambluri si echipamente, locomotiva electrica 060-EA a devenit un produs de baza al uzinelor Electroputere, livrat atat pentru CFR, cat si pentru export. Intre anii 1967 si 1994, uzinele din Craiova au produs si livrat peste 1.080 locomotive electrice pe 6 osii, dintre care 932 de tipul 060-EA si EA1 (actual 40 si 41) pentru CFR, 103 din seria 461 pentru calea ferata iugoslava (JŽ), 45 din seria 46 pentru calea ferata de stat bulgara (BDŽ) si 2 pentru calea ferata de stat din China.
Locomotivele livrate in Iugoslavia, destinate noii cai ferate de munte Belgrad-Bar (476 km), au constituit obiectul unei tranzactii specifice economiilor socialiste. Inca din anul 1967 caile ferate iugoslave (JŽ) au fost dotate cu locomotive electrice Bo'Bo', asemanatoare tipului Rb1 ASEA, ce au primit acolo numarul de serie 441 si apoi au fost produse in serie mare de intreprinderile constructoare de la Niš si de cunoscuta firma Rade Konèar din Zagreb. Avand in vedere licenta comuna ASEA, o parte din echipamentele locomotivelor fabricate la Craiova, respectiv in Iugoslavia, erau identice sau asemanatoare. Incepand cu anul 1972, intre cele doua tari s-a incheiat o conventie pentru livrarea reciproca de locomotive si subansambluri necesare productiei acestora, fiind implicate firmele romanesti Electroputere si UCM – Resita. Astfel, partea romana a livrat Iugoslaviei un numar de 103 locomotive Co'Co' seria 461 JŽ si subansambluri pentru cele 130 de locomotive Bo'Bo' de tipul 441 JŽ livrate Romaniei si inmatriculate initial la CFR 040-EC.
Locomotiva iugoslava deriva direct din deja binecunoscutul prototip ASEA Rb1, imbunatatit in ceea ce priveste constructia mecanica cu experienta deja acumulata in constructia seriei Rc1. Cele 195 locomotive tip Bo'Bo' pentru curent alternativ monofazat 25 kV, 50 Hz au fost produse si livrate intre anii 1967-1969 de catre nou-infiintatul Grup pentru promovarea electrificarii in frecventa industriala 50 Hz condus de concernul francez ALSTHOM si cuprinzand firmele ASEA, ELIN, Secheron, Rade Konèar si SGP. Pentru acest proiect, conducatoare a fost desemnata firma suedeza ASEA, care a livrat si motoare de tractiune, sistemul de actionare ASEA, boghiuri, redresori si o parte din echipamentul electric. Firma ELIN din Austria a fost desemnata producatoarea transformatorului principal, a graduatorului pe inalta tensiune si a unei parti a bobinelor de aplatisare si a motoarelor de tractiune. Firma Secheron din Elvetia a livrat o parte a redresorilor, transformatorilor bobinelor de aplatisare, precum si echipamente pentru serviciile auxiliare. Montajul general s-a efectuat la fabricantul partii mecanice, firma SGP din Graz (Austria). Firma Rade Konèar din Zagreb (Croatia), care initial a livrat numai echipamente de mica importanta, a asimilat pe rand majoritatea elementelor constructive, devenind producatorul principal.
Constructia boghiurilor, a motoarelor de tractiune si a actionarii osiilor este de tipul ASEA si similara celei utilizate pe locomotivele CFR 060-EA. Transformatorul principal, racit in ulei, are o putere de 4.576 kVA si este alaturat unui graduator pe inalta tensiune cu 44 de trepte, incluzand 3 trepte de reducere a campului. Blocurile de redresoare cu diode sunt similare celor de pe locomotiva 060-EA, cate unul pentru fiecare motor electric de tractiune, combinate cu grupul de racire-ventilatie al acestora. Raportul de transmitere al angrenajului a fost stabilit pentru viteza maxima de 120 km/h, putand fi inlocuit insa cu angrenaje pentru 160 km/h (la CFR pentru locomotivele 040-EC1).
http://www.cfr.ro/jf/romana/2000_10/locomotiva.htm
memorat
13 Noiembrie 2009, 18:28:32
Răspuns #2

zofei.2006

  • Vizitator
                           O LOCOMOTIVA ELECTRICA PENTRU CFR SI NU NUMAI...

Pentru cele 130 de locomotive livrate CFR (seriile 040-EC si EC1, actual seriile 43 si 44), o parte a echipamentelor mecanice au fost construite de UCM Resita. Iata si datele complete ale locomotivei:
            Formula osiilor Bo'Bo'
            V max. (seriile 43/44) 120/160 km/h
            Sistemul de electrificare 25 kV, 50 Hz
            Ecartament 1.435 mm
            Diametrul rotilor motoare 1.250 mm
            Distanta intre centrele boghiurilor 7.700 mm
            Distanta intre osiile boghiului 2.700 mm
            Inaltimea peste pantograful coborat 4.630 mm
            Latimea maxima a cutiei 3.100 mm
            Lungimea peste tampoane 15.470 mm
            Greutatea totala 76 t
            Sarcina pe osie 19 (20) t
            Numarul de trepte reglaj, inclusiv 3 trepte de slabire de camp 44
            Raport de transmitere pentru V max. 120km/h 73:20=3,65:1
            Puterea de durata a transformatorului 4.576 kVA
            Reglajul motoarelor de tractiune pe inalta tensiune
            Transmisia cu arbore tubular tip ASEA
            Servicii auxiliare 50 Hz, trifazat
            Puterea uniorara 4.080 kVA
            Puterea de durata 3.860 kVA
            Forta de tractiune la pornire 28 tf
    Asa cum am aratat, constructiile de locomotive electrice pentru CFR s-au bazat pe un transfer de tehnologie de la firma ASEA din Suedia catre industria constructoare de masini romaneasca si iugoslava. Astfel, au rezultat serii mari de locomotive bazate pe o tehnologie relativ omogena, respectiv pentru CFR un numar de 933 de locomotive electrice de tip 060-EA si EA1 (actual 40 si 41) si 130 de tipul 040-EC, respectiv EC1 (actual 43 si 44). Remarcam totusi si cateva exceptii, care confirma insa regula.
    Ultima dintre cele 10 locomotive construite in Suedia si livrata de ASEA in aprilie 1967 – 060-EB-001 – era o locomotiva-prototip echipata cu punti redresoare mixte semicomandate, prevazute atat cu diode, cat si cu tiristori, permitand si franarea recuperativa. Reglajul treptelor de tensiune se efectua conventional, prin intermediul graduatorului pe inalta tensiune, tiristorii intervenind numai pentru reglajul fin, in interiorul treptelor de tensiune. Dupa cativa ani de probe si de exploatare comerciala pe linia cu profil greu Brasov–Predeal–Bucuresti, prototipul a fost transformat de catre uzinele Electroputere Craiova (EPC) intr-o locomotiva de serie 060-EA, al carei numar ramane din pacate necunoscut autorului.
    O soarta nefericita a avut-o si locomotiva cap de serie 060-EA-001. Dupa ani de exploatare comerciala fara reprosuri, in dimineata zilei de 21 august 1990, remorcand trenul rapid 24 partea a II-a pe sectia de circulatie Sighisoara–Brasov, intre statiile Augustin si Apata, locomotiva loveste in linie curenta locomotiva de manevra a statiei Augustin, 040-DHC-601. Accidentul a facut doua victime (mecanicul si ajutorul de pe LDH) si a condus la avarierea grava a celor doua locomotive. 060-EA-001 a fost casata in Depoul Brasov, iar actuala locomotiva cu numarul 41-0001-2 a fost fabricata de EPC in anul 1991 si se pare ca este ultima locomotiva electrica din aceasta serie construita pentru CFR (trebuia sa aiba numarul 933). Ca o amintire a prototipului, locomotiva poarta pe caroserie placutele originale ASEA-Suedia 1965!
    Pentru a se putea efectua probe de parcurs cu noi vehicule feroviare si echipamente moderne de frana la viteze de pana la 200 km/h (de exemplu: vagoanele trenului prezidential nou), la mijlocul anilor '70, locomotiva EA-122 a fost echipata cu boghiuri speciale, avand raportul de transmitere modificat, si a primit numarul 060-EA2-122. Aceasta locomotiva detine de altfel si recordul de viteza al CFR, de 204 km/h, stabilit pe tronsonul Floresti Prahova–Buda. Ulterior, boghiurile experimentale au fost transferate locomotivei 42-0302-2, aceasta fiind actuala locomotiva de viteza a CFR. De remarcat ca boghiurile experimentale au regim de boghiuri de schimb, ele fiind montate sub locomotiva numai in perioada efectuarii testelor. Locomotiva 060-EA-122 a fost declasata ca EA1, avand acum numarul 41-0122-6. Ambele masini apartin Depoului Bucuresti Calatori.
    La E.R.E.N. '84, Electroputere Craiova a prezentat publicului prototipul unei locomotive electrice de manevra grea (LEM) cu cabina centrala si 6 osii (Co'Co'), avand numarul 45-0001-3. Cu o putere de durata de 1.200 kW si o viteza maxima de 80 km/h, LEM poate fi utilizata si in serviciul usor de linie. Reglajul celor 6 m.e.t. se face prin doua punti redresoare mixte semicomandate (o ramura cu diode si una cu tiristori). Locomotiva unicat a dat bune rezultate in exploatare, fiind utilizata si in prezent in complexul feroviar Craiova. Nu se stie de ce locomotiva a fost renumerotata ca 47-0001-9. Ca o ciudatenie in plus, subsemnatul a vazut, in data de 26.07.1989, o locomotiva identica cu 060-EA avand numarul 45-0001-3! Aceasta se pare ca a fost prototipul unei incercari de realizare a locomotivei electrice de 5.100 kW tiristorizate, cu reglare pe joasa tensiune, fabricata la Electroputere Craiova in anul 1988. Despre soarta acestei locomotive nu se cunoaste nimic, dar se presupune ca ar fi fost reconstruita ca o masina de serie.
    In fine, ultima creatie a EPC in colaborare cu SNCFR a fost transformarea, in anul 1990, a unei LDE de 4.000 CP in locomotiva electrica. Utilizand integral cutia si boghiurile LDE-ului, ea a fost echipata cu un transformator avand 2 x 1980 kVA putere pentru tractiune, 160 kVA pentru servicii auxiliare si 720 kVA pentru incalzirea trenului la 1.500 V. Viteza maxima este 120 km/h. Locomotiva, cu numarul 50-0001-3, a fost utilizata o scurta perioada de depoul Brasov, fiind in prezent dezafectata. Din pacate, autorul nu cunoaste numarul LDE-ului care a fost transformat.

 

Trenuri electrice automotoare (TEA)

    In vederea organizarii unui serviciu suburban de calatori modern, CFR si Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice in Transporturi (ICPTT) au realizat, intre anii 1974-1975, prototipul unui tren electric automotor (TEA), prin adaptarea unor vagoane de tip suburban existente. Dupa incercarile executate cu prototipul 080-TEA-001 pe linia Bucuresti–Brasov, s-a trecut la executia de serie de catre EPC si Intreprinderea de Vagoane Arad (IVA). Un TEA este alcatuit din 4-6 vagoane, dintre care 4 sunt motoare (Bo'Bo' + Bo'Bo' + (2'2') + Bo'Bo' + Bo'Bo'). In aceasta compunere, TEA are o putere de durata de 1.870 kW (uniorara 2.180 kW), o capacitate totala de transport de 925 calatori (396 locuri) si o viteza maxima de 120 km/h. Au fost construite 6 TEA (inclusiv prototipul), care au fost utilizate in special pe regionalele Bucuresti, Craiova si Cluj, in serviciile cele mai diverse, de la trenuri cursa, la accelerate. Un exemplu de numerotare a vagoanelor TEA 5, asa cum au circulat ca A 139/140 Bucuresti Nord–Craiova in mersul de tren 1986/87:
            55-0005–3 vag. motor cu cabina de conducere;
            56-0005–1 vag. motor fara cabina de conducere;
            57-0005–9 vag. remorca clasa 1;
            57-0004–2 vag. remorca clasa 2;
            56-0006–9 vag. motor fara cabina de conducere;
            55-0006–1 vag. motor cu cabina de conducere.
    La inceputul anilor '90, EPC a mai construit un prototip TEA de culoare rosie, de o constructie total diferita fata de cele descrise mai sus, inmatriculat la CFR ca trenul 7 (55/56/57-0013, respectiv 0014). Utilizarea acestuia a fost sporadica, fiind supus unor nenumarate interventii in uzina constructoare.
http://www.cfr.ro/jf/romana/2000_11_12/locomotiva.htm
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":