27 Aprilie 2024, 14:37:55

Autor Subiect: GARA DE NORD  (Citit de 1410 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Noiembrie 2009, 18:05:26

zofei.2006

  • Vizitator
                                                          SCURT ISTORIC

La 4 octombrie 1868 a fost promulgata Legea pentru constructia cailor ferate din Romania, pe baza careia Concesiunea prusaca H.B. Strousberg se obliga sa construiasca in trei ani linia Roman – Tecuci – Galati, cu ramura Tecuci – Barlad, si linia Bucuresti – Craiova – Varciorova si in doi ani si jumatate liniile Galati – Buzau si Ploiesti – Bucuresti.

Lucrarile de constructie la cei 642 km de cale ferata au inceput la 22 septembrie 1869, zi in care s-a pus si piatra fundamentala pentru principala gara a Capitalei, denumita Gara Targovistei – asezata pe o fosta proprietate a boierului Dinicu Golescu si a mostenitorilor sai, aflata la marginea orasului, intr-un perimetru care incepea din fosta strada Stefan Furtuna – B-dul Dinicu Golescu si se intindea spre nord, cuprinzand tot cartierul Grant ("botezat" astfel dupa sotul lui Zoe Golescu, englezul Effingham Grant), pana aproape de comuna Giulesti.

Denumirea initiala de "Gara Targovistei" vine de la vechiul nume al actualei Calea Grivitei, in acel timp, Calea Targovistei, care si-a capatat actualul nume dupa terminarea Razboiului de Independenta, in amintirea luptei pentru reduta Grivita.

Prima gara bucuresteana de calatori a fost Bucuresti -Filaret, inaugurata la 19/31 octombrie 1869, odata cu deschiderea caii ferate Bucuresti – Giurgiu de catre concesiunea engleza J.T. Barkley si J. Staniforth.

Gara Targovistei a fost data in exploatare la 15/27 noiembrie 1870, cu prilejul deschiderii provizorii a caii ferate Bucuresti – Ploiesti.

Inaugurarea oficiala a avut loc la 1/13 septembrie 1872, odata cu deschiderea oficiala si darea in exploatare a caii ferate Roman – Galati – Bucuresti – Pitesti.

Gara Targovistei (Gara de Nord) dupa anul 1880Construita de Concesiunea Strousberg intre anii 1868-1870 dupa planul propus si aprobat de Consiliul Tehnic al Ministerului Lucrarilor Publice, condus de Dumitru Ghica, Gara Targovistei a fost gandita ca statie de tranzit cu sase linii, cu acces la cele trei magazii de marfuri, din care una pentru marfurile "de mare iuteala", care plecau sau veneau cu trenurile de calatori, si o remiza de locomotive cu opt locuri de remizare. Ultima linie asigura accesul direct la Atelierele de Reparat Locomotive si Vagoane, infiintate o data cu gara pe terenul unde se afla astazi parcul si Palatul CFR si care au fost desfiintate in anul 1931, cand a inceput constructia Palatului.

Cladirea de calatori, cu parter si etaj, avea o lungime de 93,4 m si era compusa dintr-un pavilion central strajuit de doua turnuri, avand doua aripi laterale si fatada cladirii principale paralela cu Calea Targovistei. Intre cele doua turnuri se aflau trei usi principale pentru accesul calatorilor la trenurile ce se garau la linia intai, intrare devenita, in 1896, acces la salonul oficial (regal), creat special pentru vizitele ce urmau sa fie facute la Bucuresti de imparatul Austriei, Frantz Ioseph I, si regele Serbiei, Alexandru Obrenovici.

La o anumita distanta in fata cladirii se afla o gradina cu o alee centrala de patrundere in Piata Garii, denumita pe atunci "curtea calatorilor".

Intre anii 1870 - 1871 a fost construita o hala acoperita, sustinuta de stalpi si forme metalice, paralela cu cladirea de calatori si marginita de fatada interioara a acesteia. Hala adapostea cele doua linii de primire/expediere a trenurilor si depasea cladirea de calatori propriu-zisa, in ambele laturi, cu cate 22 m.

In anul 1878 s-a construit un nou corp de cladire, spre capatul dinspre ateliere al statiei, amplasat perpendicular pe cele doua cladiri paralele initiale, transformandu-se astfel gara dintr-o gara de trecere intr-una "de capat".

La 23 aprilie 1880 Guvernul Romaniei a hotarat infiintarea Directiei Princiare a CFR cu sediul in Bucuresti, care a preluat linia existenta, inclusiv Gara Targovistei.

In vara anului 1887 in incinta Atelierului Central de Locomotive si Vagoane Bucuresti a fost construita o uzina de gaz care alimenta instalatiile din Gara Targovistei, iar in anul 1897 a inceput sa functioneze si uzina electrica care alimenta instalatiile de iluminare a garii. Trebuie amintit aici ca, in acea perioada, iluminatul era electric pana la miezul noptii, dupa care se trecea pe iluminatul cu gaz.

Odata cu modernizarea capitalei, denumirea de Gara Targovistei a fost schimbata in anul 1888 in Statia Bucuresti Nord.

In urma planului general de realizare a statiei Bucuresti Nord elaborat in anul 1889 au fost executate lucrari de demolare si amenajare de spatii. La incheierea unor asemenea lucrari executate in anii 1906-1907 statia Bucuresti Nord dispunea de sapte linii: trei de expediere si patru de sosire. In anul 1920 s-au mai adaugat trei linii ajungand la 10 linii de primire/expediere a trenurilor.

Dupa planurile inginerului Alexandru Perieteanu intre anii 1913-1914 au fost construite Statia tehnica de formare a trenurilor de calatori Bucuresti Grivita si Depoul de Locomotive Bucuresti Calatori. Tot in aceasta perioada s-a realizat si Triajul Bucuresti–Chitila, care a descongestionat hotarator traficul din statia Bucuresti Nord.

De la infiintarea Garii de Nord, traficul de calatori, mesagerie si marfuri a crescut continuu, provocand o lipsa de capacitate cronica a liniilor si a cladirilor de exploatare.

In cadrul Societatii Politehnice Bucuresti inginerul Mihail M. Ramniceanu prezinta in anul 1896 un studiu privind Necesitatea construirii unei gari de calatori. Transformarea garii de marfuri, sporirea atelierului central si construirea unei cladiri administrative in Bucuresti.Gara Targovistei (Gara de Nord) in anul 1880

In anul 1891 spatiile afectate publicului erau: un hol de intrare (153 m2), unde erau amenajate doua case de bilete si o casa de bagaje, un hol de iesire (47 m2), unde se eliberau bagajele, un restaurant si trei sali de asteptare, spatii total insuficiente.

In toamna anului 1892 Directia Generala CFR lanseaza un concurs international pentru proiectul "Garii Centrale" si al Palatului Administrativ CFR. Noua gara Bucuresti urma sa fie amplasata langa gradina Cismigiu, intre B-dul Regina Elisabeta, Splaiul Independentei si Calea Plevnei, pe terenul vaduvei Marghioala Procopie, prin expropriere.

Gara Centrala – ramasa numai in faza de proiect din cauza inceperii primului razboi mondial – urma sa fie in forma de U, avand un corp central cu 12 linii de primire/expediere si doua aripi pentru administratia CFR.

In anul 1925 Comisia Ministerului Comunicatiilor, condusa de inginerul Anghel Saligny, in urma analizelor facute ajunge la concluzia ca singura solutie pentru redresarea situatiei erau transformarea si extinderea constructiilor existente, in general, pe aceleasi, amplasamente, cu unele extinderi pe terenurile adiacente, obtinute prin exproprieri.

In anul 1930, pe baza studiilor arhitectului V.G. Stefanescu, care a incercat sa dea un aspect unitar si modern intregii gari, se realizeaza si sistematizarea liniilor de primire/expediere, cu extindere de la 10 la 16 linii, cele noua peroane au fost legate la capete printr-un peron transversal de 200 m lungime si 23 m latime. In anul 1932 a fost terminat si frontonul de iesire spre sud, prevazut cu trei usi mari si coloane exterioare.

Pentru rezolvarea circulatiei pietonale si a tramvaielor din zona, in anul 1941 Primaria Capitalei a initiat sistematizarea Pietei Garii de Nord.

Cu ocazia sporirilor de linii din 1931– 1932 pentru manevrarea celor 95 de macazuri s-a dat in exploatare, la 30 iunie 1932, instalatia de centralizare electrodinamica construita de firma franceza Thomson-Houston, prima instalatie CED din Romania. Ea a inlocuit munca a peste 60 de acari si a functionat pana la 4 aprilie 1944, cand fost distrusa partial de bombardamentele americane. Aceleasi bombardamente au distrus si aripa de sud a statiei, refacuta in anul 1944. Dupa refacere, din anul 1949 instalatia CED Thomson-Houston si-a reluat activitatea si a fost utilizata pana in 1968, cand, introducerea tractiunii electrice a determinat inlocuirea ei cu o instalatie de centralizare cu relee. Aceasta a condus si la sporirea simtitoare a capacitatii statiei, timpul consumat pentru executarea comenzii de intrare/iesire a unui tren reducandu-se de la 1-2 minute, cu vechea instalatie, la cateva secunde.

La 16 februarie 1969 a plecat spre Brasov primul tren de calatori remorcat cu o locomotiva electrica.

Cu ocazia lucrarilor de electrificare executate intre anii 1966-1969, s-au realizat si lucrari de modernizare a Garii de Nord: lungirea peroanelor, reamenajarea salilor de asteptare, reabilitarea fluxului de calatori la casele de bilete etc.

La deschiderea Metroului Bucuresti, la 24 decembrie 1987, au fost necesare si unele modificari ale accesului in gara dinspre Calea Grivitei, dar si unele modificari ale geometriei peroanelor la liniile 13 si 14 generate de santierul deschis pentru noua linie de metrou spre Laromet.

Dupa anul 1990 au continuat actiunile de modernizare a portii principale de intrare in Capitala tarii:

    *

      s-a realizat primul peron inalt (la nivelul podelei vagonului) la linia 14;
    *

      s-a imbunatatit si sistematizarea fluxurilor de calatori prin sporirea spatiilor pentru casele de bilete si pentru salile de asteptare;
    *

      s-a generalizat in toata statia sistemul electronic de distributie a legitimatiilor de calatorie;
    *

      modernizarea unitatilor comerciale din incinta garii;
    *

      asigurarea pazei si ordinii cu firme specializate care fac si verificarea legitimatiilor de calatorie la intrarea in incinta peroanelor de acces;
    *

      afisajul electronic modern si avizarea in flux continuu, a publicului calator, cu statia de radioamplificare;
    *

      construirea de minisali de asteptare, echipate cu televizoare color si monitoare TV pentru afisarea programului trenurilor la capetele peroanelor longitudinale.

Asadar, la mai bine de un secol de la inaugurare, Gara de Nord din Bucuresti traieste... o noua tinerete.

Ing. Radu Bellu

In apropierea biroului sefului de gara din Gara de Nord este montata o placa de marmura pe care sunt inscrise numele tuturor celor care au indeplinit functia de sef de statie in principala gara a tarii de la infiintarea ei si pana in prezent. Din 1884 si pana in aprilie 2000, au ocupat acest post 21 de ceferisti in prezent functia fiind detinuta de Marian Cristian Ungurean.

Alaturi de placa pe care sunt imortalizate numele sefilor de gara a fost plasata o alta placa de marmura, pe care este incriptionat un scurt istoric al Garii de Nord din 1869 pana in 1995.
http://www.cfr.ro/jf/romana/2000_7/garadeN.htm
 
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":

13 Noiembrie 2009, 20:53:02
Răspuns #1

zofei.2006

  • Vizitator
                             O noua tinerete a Garii de Nord


mplementarea Proiectului de Cooperare intre Initiativa Central Europeana (ICE) si CFR SA a inceput anul 2001, cand BERD a hotarat sa acorde un imprumut, in valoare de 50 de milioane USD, pentru optimizarea activitatii. Printre obiectivele avute in vedere se numara modernizarea celor mai importante statii de cale ferata. Intre care, fireste, si principala "poarta feroviara" a tarii - Gara de Nord din Bucuresti.

CFR SA a prezentat studii de fezabilitate, elaborate de ISPCF SA, vizand modernizarea a 13 mari statii de cale ferata in scopul aducerii lor la nivel de eurostatie. Dintre acestea au fost selectionate pentru finantare doar urmatoarele sase: Bucuresti Nord, Craiova, Timisoara Nord, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta. Conditiile impuse de BERD pentru finantarea lucrarilor vizeaza atat imbunatatirea serviciilor pentru calatori, cat si maximizarea oportunitatilor in obtinerea de venituri din chirii si minimizarea costurilor aferente intretinerii si exploatarii spatiilor comerciale.
Documentatia necesara obtinerii imprumutului este elaborata de ITALFER, consultantul principal, care colaboreaza cu alte trei firme, pe specialitati: Price Waterhouse-Coopers - studii economico-financiare, Electrowatt Ekono Oy - optimizarea consumurilor energetice prin modernizarea instalatiilor de iluminat, de ventilatie si de incalzire, si ICIM Bucuresti - elaborarea documentatiei de mediu.
Raportul ITALFER, aprobat de conducerea MLPTL, a devenit tema de lucru pentru specialistii ISPCF SA, insarcinati cu elaborarea proiectului tehnic ce va sta la baza "schimbarii la fata" a respectivelor statii cf.

O gara pentru Bucurestiul de ieri...

Facand o trecere in revista a istoriei principalei "porti feroviare" a Capitalei, sa ne aducem aminte ca Gara de Nord a fost data in exploatare la 13 septembrie 1872 (dupa calendarul gregorian, adoptat la noi in 1924), ocazie cu care s-a deschis circulatia pe linia Roman - Galati - Bucuresti - Pitesti. Denumita initial Gara Targovistei, dupa numele de Calea Targovistei pe care il purta pe atunci actuala Calea Grivitei, a fost "botezata" Gara de Nord in anul 1888. De precizat ca initial nu a fost conceputa ca principala gara de calatori a Bucurestiului, acest statut fiindu-i conferit dupa numeroase transformari si adaugiri efectuate in decursul timpului. De altfel, absenta unui plan unitar de dezvoltare (care, de fapt, nici nu putea fi intocmit pentru o durata atat de lunga cat i-a fost dat sa reziste) a fost resimtita din plin in cei peste 100 de ani de existenta. Fiind conceputa ca o gara terminus, s-a cautat, ca si in cazul altor gari terminus din strainatate, ca liniile ei ferate sa patrunda cat mai adanc in oras, evitandu-se in acelasi timp exproprieri prea mari.
Putini dintre noi stiu ca terenul pe care a fost amplasata gara era proprietatea marelui boier Dinicu Golescu si a fost dat ca zestre fiicei sale, Ana, casatorita cu Alexandru Racovita. La randul lor, acestia il vor lasa mostenire fiicei lor, Zoe, casatorita cu englezul Effingham Grant, care il vor vinde. Mosia incepea din str. Stefan Furtuna, b-dul Dinicu Golescu si se intindea spre nord si nord-vest, cuprinzand tot cartierul care a luat numele lui Grant.
Constructia Garii de Nord a fost executata intre anii 1868-1872, cladirea fiind conceputa in forma de U, din doua corpuri paralele legate la capatul dinspre ateliere cu un alt corp, perpendicular. Corpul dinspre Calea Targovistei era destinat deservirii traficului de calatori, iar celelalte doua cuprindeau birourile administrative si diferite unitati tehnice. Intre cele doua corpuri paralele s-a executat o hala acoperita cu ferme metalice, care, transformata, exista si azi.
Dupa 1880, Gara de Nord a devenit totusi neincapatoare. Intr-un memoriu elaborat de Serviciul Lucrarilor Noi, Gheorghe Duca, director general al Cailor Ferate Romane intre anii 1888-1895, afirma: "Cu toate sacrificiile ce se fac, gara Bucuresti nu ajunge sa descarce mai mult de 180 de vagoane pe zi din cele 300 care sosesc…". Neajunsurile pricinuite de lipsa de capacitate a garii ii obliga pe reprezentantii Directiei Generale a CFR sa schiteze un proiect pentru marirea ei. In anul 1928, Gara de Nord ajunge sa aiba sase linii pentru plecari si patru pentru sosiri. Patru ani mai tarziu, dupa exproprieri facute in lungul caii atat spre Calea Grivitei, cat si spre b-dul Dinicu Golescu, au mai fost executate alte sase linii noi, cele 16 rezultate in final fiind grupate in doua fascicule: opt linii pentru sosiri si, respectiv, alte opt, pentru expedieri de trenuri. Mai trebuie precizat ca sistematizarea liniilor a fost conceputa astfel incat prin diagonalele introduse sa se poata asigura maximum de simultaneitati (sosiri-plecari), dar si centralizarea electrodinamica, realizata cam in aceeasi perioada (1931).
Problema extinderii garii nu s-a mai pus pana dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, deoarece pana atunci facuse fata destul de satisfacator necesitatilor traficului feroviar din acea perioada. Dupa 23 august 1944, cu ocazia refacerii instalatiilor de centralizare electrodinamica din gara (care fusesera scoase din functiune in urma bombardamentelor din 4 aprilie acelasi an), liniile si peroanele au fost prelungite, obtinandu-se lungimi utile de peste 350 m.
Cu timpul, pe masura sporirii solicitarilor de transport feroviar, dotarile existente au devenit insuficiente, ceea ce a condus la o ingreunare a activitatii, facandu-se simtita tot mai mult nevoia unei noi sistematizari a Garii de Nord. O prima masura pentru descongestionarea acesteia a constat in amenajarea de linii si peroane in dreptul fostei magazii de coletarie Bucuresti - Marfuri, luand astfel nastere o noua statie de calatori, Bucuresti Basarab, destinata trenurilor de scurt parcurs, ca o anexa a Garii de Nord.
Preocuparile pentru adaptarea la noile cerinte, in permanenta crestere, au continuat. In anii 1962, 1965 si 1968 au fost prelungite liniile de garare, sosire si expediere a trenurilor, realizandu-se totodata si o sistematizare a diagonalelor de legatura dintre linii, in vederea sporirii capacitatii statiei si a asigurarii unui numar cat mai mare de simultaneitati, in paralel cu acestea avand loc si un amplu program de recentralizare si electrificare a transportului feroviar.
In decursul anilor, cresterea continua a volumului traficului de calatori si, mai ales, de marfa a determinat extinderea retelei de cale ferata din jurul Capitalei.

... si de azi

In pofida tuturor vicisitudinilor pe care le-a avut de infruntat de-a lungul celor mai bine de 125 de ani de existenta (intre care, un mare bombardament si mai multe cutremure), cladirea principalei gari a Bucurestiului a rezistat cu bine pana in vremurile noastre. Si aceasta, datorita reparatiilor, consolidarilor si refacerilor efectuate de ceferisti in decursul timpului. Astazi, Statia Bucuresti Nord este o cladire cu sapte corpuri construite succesiv, avand o semnificativa extindere pe orizontala.
Si dupa 1990 au existat preocupari de modernizare. In urma unei expertize efectuate de ISPCF, s-a ajuns la concluzia ca sunt necesare masuri urgente de consolidare - care s-au si executat partial, unele fiind inca in curs de executie, iar altele urmand a fi demarate. In prezent, starea generala a statiei este destul de buna din punctul de vedere al elementelor structurale si arhitecturale ale diferitelor cladiri care o compun. Nu acelasi lucru se poate spune despre starea instalatiei electrice, a celei de canalizare sau despre alte aspecte, precum serviciile igenico-sanitare.
Asa cum aminteam la inceputul articolului, Gara de Nord va cunoaste in scurt timp un amplu proces de modernizare. De precizat, mai intai, faptul ca, prin programul de colaborare cu Caile Ferate Italiene in cadrul contractului cu BERD, Societatea ITALFER a oferit consultanta pentru modernizarea spatiilor comerciale, iar Societatea ELECTROWATT ECONOY, din Finlanda, a efectuat un studiu privind optimizarea consumurilor de energie din statiile de cale ferata. Ulterior, au fost intocmite proiectele tehnice pentru cel putin sase dintre cele treisprezece statii studiate.
Pentru Gara de Nord, principalele directii de actiune vizeaza rezolvarea marilor probleme, cum ar fi cele de circulatie in interiorul si in zona inconjuratoare (sosiri-plecari calatori, parcari, taximetre) si cele de servire a calatorilor, prin amplificarea, diversificarea si gruparea spatiilor comerciale in asa fel incat sa se asigure atat o eficienta economica maxima, cat si cresterea confortului publicului calator, avandu-se in vedere totodata respectarea prevederilor normelor UIC privind persoanele cu deficiente locomotorii.
Lucrarile ce urmeaza a fi executate in interiorul garii vizeaza in principal modernizarea intrarilor, a pasajelor urbane, a celor doua galerii (A si B), a salilor de asteptare si a caselor de bilete (la a caror impartire in clasa I si a II-a se va renunta), precum si a grupurilor sanitare s.a. Aceasta presupune, intre altele, efectuarea unor ample lucrari de restaurare a acoperisului din metal si sticla al celor doua galerii, tencuieli si zugraveli interioare, inlocuirea actualelor pardoseli ale spatiilor publice (cai de acces, sali de asteptare, magazine etc.) cu altele, din material antiderapant si rezistent la uzura, schimbarea instalatiilor electrice, a sistemului de iluminat, a celui de canalizare si a instalatiilor telefonice, realizarea unor sisteme moderne de ventilatie, dotari cu mobilier, imbunatatirea sistemelor de indicatoare etc. Un element de mare importanta in realizarea programului de modernizare a statiei este dotarea cu instalatii performante, de mare randament, care sa asigure un maximum de eficienta la un pret redus de exploatare.
In acelasi context, urmeaza a se studia si reproiecta zonele din jurul garii - spatiile de parcare pentru taxiuri, traseele si statiile autobuzelor, ale tramvaielor si troleibuzelor. Situatia parcarii autovehiculelor in zona garii este deficitara din cauza faptului ca in acest perimetru nu exista amenajarile specifice acestui scop. Vehiculele sunt parcate de-a lungul tuturor drumurilor invecinate, provocand o permanenta aglomeratie. Singura parcare poate fi gasita in Piata Garii de Nord, la coltul dintre corpurile C si D, aceasta fiind destinata angajatilor CFR care lucreaza in birourile cladirilor statiei. Pentru rezolvarea acestei situatii deosebit de dificile s-au pus bazele unei colaborari intre CFR si Primaria Municipiului Bucuresti. A fost elaborat un proiect de fezabilitate pentru realizarea unei parcari subterane cu o capacitate de 1.000 de vehicule, amplasata sub soseaua din fata statiei si sub o parte din parc.
De asemenea, in cadrul aceluiasi program de modernizare sunt vizate lucrari de reabilitare si actiuni de redistribuire a unor spatii, punandu-se accentul preponderent pe comert, cu o orientare preferentiala spre zona peronului de capat si a accesului acoperit ce duce de la coloane la linii. Aceste spatii fac parte din arhitectura vechii gari, avand o structura metalica pe doua deschideri, cu stalpi de fonta si un acoperis din lemn cu luminatoare metalice.
Iata deci, in linii generale, obiectivele cuprinse in programul de modernizare a celei mai mari statii cf a tarii, Gara de Nord din Bucuresti. Cand si in ce masura respectivele proiecte vor deveni realitate, aceasta numai viitorul ne va putea spune.
memorat
13 Noiembrie 2009, 21:24:48
Răspuns #2

zofei.2006

  • Vizitator
Pagini de istorie feroviara

                                                        Aniversarile Garii de Nord

niversul Garii de Nord, principala poarta feroviara de intrare in Bucuresti si, de ce nu, in tara, este, ca orice univers de altfel, greu de cuprins! Un univers pestrit, animat, zgomotos si plin de culoare. Un spatiu definitiv intrat in memoria colectiva si individuala a locuitorilor acestei urbe, si nu numai.
Fiecare toamna ii ofera venerabilei "doamne" a drumului nostru de fier o dubla aniversare. Anul acesta este vorba despre una speciala: 130 de ani de la inaugurarea oficiala, din 1/13 septembrie 1872, petrecuta cu prilejul deschiderii liniei Roman - Galati - Bucuresi - Ploiesti, si 132 de ani de la intrarea de facto in exploatare (15/17 noiembrie 1870), in acelasi timp cu deschiderea provizorie a liniei Bucuresti - Ploiesti.
Numita initial Gara Targovistei, de la vechea denumire (Calea Targovistei) a Caii Grivitei, ea si-a capatat actualul nume la 24 mai/5 iunie 1884. Asadar, peste doi ani, in 2004, avem ocazia sa-i sarbatorim Garii de Nord si o zi... onomastica - la 120 de ani!
Pe langa faptul ca este o brava supravietuitoare a cateva razboaie (cel de independenta si cele doua conflagratii mondiale), cu intreg cortegiul de distrugeri pe care acestea le-au adus cu ele, Gara de Nord a reusit sa tina pasul cu evolutia generala a societatii romanesti si indeosebi cu prefacerile aparute in transportul feroviar.
Zbuciumata sa existenta a inceput in perioada de pionierat a cailor ferate pe teritoriul Romaniei. Documentele vremii au consemnat fiecare eveniment legat de construirea Garii de Nord din Bucuresti. Iata un exemplu emotionant: "Astazi, marti, la orele 5 dupa amiaza, a avut loc pe strada Targovistei, in apropiere cu bariera, o solemnitate de o insemnatate pentru viitorul Romaniei. Inaltimea Sa Domnitorul (Carol I - n.r.) a dat insusi cea dintai lovitura de sapa pentru terasamentele liniei ferate Bucuresti - Galati, in prezenta domnilor ministri si a antreprenorului retelei romane, domnul Dr. Strousberg." - astfel consemna Monitorul Oficial al Romaniei asezarea pietrei de temelie a acestei importante porti feroviare a tarii, in data de 10/22 septembrie 1868, o data cu demararea lucrarilor liniei Bucuresti - Galati.Foto Colectia Popescu Ilie
Construirea garii a durat aproximativ doi ani, planului arhitectural original fiindu-i aduse, inca de la inceputul lucrului, tot felul de modificari, mai mult sau mai putin obiective. Iata cum prezinta, cu multa ironie gazetareasca, modul in care a pornit constructia acestei gari, unul dintre ziarele timpului, Trompeta Carpatilor: "Concesionarul Strousberg sau subantreprenorul sau, a intreprins construirea garii centrale de pe strada Targovistei, in proportii foarte meschine. Beizadeaua Mitica (n.a., Dimitrie Ghica, ministrul Lucrarilor Publice in perioada 14 noiembrie 1868-2 februarie 1870) vazand ca aceasta lucrare se continua fara consimtamantul ministerului: Beizadeaua Mitica, zicem, care nu prea stie sa glumeasca, trimite politia sa darame lucrarile incepute, obligand pe concesionari sa cladeasca gara dupa planul propus de Consiliul Tehnic al Lucrarilor Publice, adica mult mai mare si luxoasa, cerand si in loc de o magazie doua. Asupra acestui incident soseste in Bucuresti bogatul Strousberg, care la randul sau se infurie si ordona ca gara sa se faca si mai mare decat era propusa de minister si in loc de doua magazii sa se construiasca cinci. Cam tot astfel a fost si cu celelalte gari, mai cu seama cu aceea de la Braila si de la Galati."
De-a lungul timpului, gara avea sa cunoasca si alte transformari, impuse de evolutia starii generale de lucruri. Caracteristice pentru noul edificiu erau cele doua turnuri, care pareau disproportionat de mari fata de restul cladirilor ce compuneau la inceput Gara Targovistei. Astazi, desi nu mai par atat de inalte, cele doua turnuri amintesc inca de constructia initiala, ele incadrand intrarea in salonul oficial. La inceput, hala acoperita pentru primirea trenurilor de calatori avea doar doua linii de primire/expediere, iar astazi, stim cu totii, exista 14 peroane. Si multe altele...
Impletindu-si existenta cu aceea a orasului, aflata "sub vremi", ca si el, Gara de Nord a reusit sa infrunte incercarile vietii, trecand o data cu el - mereu alta si totusi aceeasi - dintr-un secol intr-altul, dintr-o lume in alta.
Loc al despartirilor, dar si al reintalnirilor... Loc de care ne leaga cele mai variate trairi omenesti, de la spaima pierderii trenului, la emotia asteptarii celui drag, de la speranta intr-un voiaj placut, la satisfactia unei calatorii incheiate cu bine...
Viata Garii de Nord din Bucuresti continua. Supusa mereu schimbarilor impuse de vremuri, cat timp va continua sa existe ea va ramane un reper important in viata noastra, in... geografia noastra spirituala.
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":