CAPITOLUL VII - SEMNALE DATE DE AGENŢI, CU INSTRUMENTE PORTATIVE
Art. 71. Semnalele date de agenti cu instrumente portative sunt:
Fig. 56. ÎNAINTE. Se misca steguletul galben sau lanterna cu lumina alba, în arc de cerc, deasupra capului si în acelasi timp se da un sunet lung, cu fluierul

Fig. 57. ÎNAPOI. Se misca steguletul galben sau lanterna cu lumina alba, în arc de cerc, jos, înaintea corpului si în acelasi timp se dau doua sunete lungi, cu fluierul
Art. 72. La semnalul "înainte" trenul se misca cu postul de comanda înainte.
La LDH, semnalul "înainte" se da când locomotiva trebuie sa se miste în sensul capotei mari, iar semnalul "înapoi" se da când locomotiva trebuie sa se miste în sensul capotei mici.

Fig. 58. ÎNCET. Bratul întins orizontal, cu steguletul galben sau lanterna cu lumina alba se misca încet, în sus si în jos si, în acelasi timp, se dau mai multe sunete lungi, cu fluierul

Fig. 59. OPREsTE. Se misca steguletul sau lanterna cu lumina alba în cerc, înaintea corpului si, în acelasi timp se dau trei sunete scurte, repetate, cu fluierul.
Fig. 60. STRÂNGE FRÂNA. Lanterna cu lumina alba se misca de sus în jos si de jos în sus, înaintea corpului, de mai multe ori.

Fig. 61. DESFĂ FRÂNA. Se misca bratul cu lanterna cu lumina alba, înaintea corpului, dintr-o parte în alta pe orizontala.

Fig. 62. S-A TERMINAT PROBA FRÂNEI, FRÂNA ESTE ÎN REGULĂ. Lanterna cu lumina alba se tine deasupra capului
CAPITOLUL VIII - SEMNALE ACUSTICEArt. 74. Indicatiile semnalelor acustice se exprima prin numarul si combinarea sunetelor de durata diferita.
Semnalele acustice se dau cu urmatoarele instrumente:
1. Cu claxonul trenurilor electrice, drezinelor sau cu sirena locomotivei.
2. Cu fluierul, de catre agent.
Semnale date cu claxonul sau sirena.
Art. 75. Semnalele acustice date cu claxonul trenurilor electrice, drezinelor, sirena locomotivei sau cu fluierul, sunt urmatoarele:
1. atentie - un sunet lung;
2. opreste - trei sunete scurte, repetate.
Art. 76. Folosirea semnalelor acustice date cu claxonul trenurilor electrice, sirena locomotivei sau cu fluierul se face astfel:
1. Semnalul
"atentie" se da, luând în acelasi timp si masurile impuse de împrejurari, în cazurile prevazute de prezenta instructie, la plecarea de pe liniile de remizare si ori de câte ori mecanicul apreciaza ca este necesar.
2. Semnalul
"opreste" se da, luând în acelasi timp si masurile impuse de împrejurari, în cazurile prevazute de prezenta instructie, cât si în toate cazurile în care mecanicul apreciaza ca este periclitata siguranta circulatiei, sau integritatea oamenilor.
Anexa la Decizia nr. 215/19.12.2001 a Directorului General
REGLEMENTĂRI PRIVIND SEMNALIZAREA UTILIZATĂ LA CIRCULAŢIA
TRENURILOR ELECTRICE DE METROU PE MAGISTRALA a IV-a DE METROU
SECŢIUNEA I - GENERALITĂŢIArt. 1. Prezentele reglementari stabilesc modul în care se realizeaza semnalizarea, Magistrala a IV-a de metrou, având drept scop realizarea sigurantei circulatiei, a organizarii în mod optim a circulatiei trenurilor electrice de metrou, în conformitate cu prevederile graficelor de circulatie, si a activitatii de manevra.
Art. 2. (1) Sistemele care permit realizarea acestui mod de semnalizare sunt:
a) Protectia automata a trenurilor, denumita în continuare ATP;
b) Conducerea automata a trenurilor; denumita în continuare ATO;
c) Sistemul de regularizare automata a circulatiei trenurilor, denumit în continuare SIRAT;
(2) Circulatia în sistemul ATO se va denumi în continuare circulatie în sistem ATO, în care sarcinile mecanicului sunt reduse la închiderea/deschiderea usilor trenului si comanda demararii trenului, toate conditiile de siguranta, viteza, frânare, oprire la punct fix, etc. fiind asigurate în mod automat de catre sistemul de automatizare.
(3) Circulatia în sistemul ATP se va denumi, în continuare circulatie în sistem "Manual + ATP", în care trenul este condus manual de catre mecanic, cu respectarea indicatiilor date de catre sistemul ATP, care determina luarea automata a masurilor de siguranta în cazul în care mecanicul nu respecta ordinele date de catre sistem.
Ca si în cazul circulatiei în sistemul ATO, sistemul permite apropierea între trenurile în circulatie la limita de siguranta, pentru asigurarea sporului necesar de trafic, cu respectarea integrala a conditiilor de siguranta a circulatiei.
(4) În cazul defectarii sistemului ATO - ATP (lipsa codurilor de viteza din cale) efectuarea manevrelor, sau când se solicita aceasta, corespunzator necesitatilor de exploatare a liniei, precum si în cazul indicatiei de chemare circulatia se va face în sistemul "Manual + 15", care limiteaza viteza maxima de circulatie a trenurilor electrice de metrou Ia 15 Km/h. La depasirea acestei viteze, când trenul se deplaseaza înainte sau înapoi, se realizeaza frânarea de urgenta a trenului.
(5) În cazul aparitiei unor avarii care impun scoaterea din functiune a echipamentului ATO - ATP circulatia trenurilor se poate face în sistem "special", sistem care permite circulatia trenurilor la intervale determinate de pozitia si indicatia semnalelor luminoase, cu toate sistemele de automatizare izolate, pe raspunderea mecanicului trenului.
În cazul circulatiei în acest sistem, mecanicul are obligatia solicitarii aprobarii operatorului de circulatie asupra acestui mod de circulatie. Circulatia în acest sistem se va face cu respectarea reglementarilor cuprinse în instructiile de serviciu si reglementarile în vigoare.
Art. 3. (1) Sistemul ATP este un sistem de transmitere continua a informatiilor din cale la tren.
Echipamentele instalate în cale genereaza un semnal codificat care circula prin sinele caii de rulare si care este captat de catre antenele montate pe tren.
(2) Semnalele codificate receptionate de tren indica viteza obiectiv si viteza maxima cu care poate circula trenul pe diferite portiuni ale liniei (circuite de cale).
În cazul în care un tren depaseste viteza maxima sau daca dispare semnalul din cale, echipamentul îmbarcat pe tren determina în mod automat aplicarea frânarii de urgenta a trenului.
(3) Vitezele maxime de siguranta ce sunt determinate de codurile ATP adoptate pe
Magistrala a IV - a de metrou sunt 20 km/h, 30 km/h, 45 km/h, 60 km/h, 80 km/h.
(4) Pentru circulatia si manevra în zonele în care nu exista coduri în cale, viteza se limiteaza la 15 km/h.
5) Sistemul ATO este supervizat permanent de catre sistemul ATP care garanteaza siguranta în functionare.
Art. 4. (1) Circulatia si manevra trenurilor se face în baza indicatiilor si ordinelor date de catre
semnale.
(2) Prin semnal se întelege instalatia sau mijlocul prevazut în instructia de semnalizare, asa cum este definit în Art. 2 din instructia de semnalizare.
Art. 5. Ordinele si indicatiile date de semnale trebuie îndeplinite imediat si neconditionat, prin toate mijloacele posibile.
Art. 6. (1) Pentru realizarea semnalizarii pe Magistrala a IV-a de metrou, la semnalele luminoase de iesire s-au prevazut, suplimentar fata de prevederile instructiei de semnalizare, doua indicatii suplimentare:
a) Indicatia luminoasa "M -rosu";
b) Indicatorul de regularizare a traficului;
(2) Pentru semnalizarea începerii si sfârsitului sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP -ATO s-au introdus indicatoarele de început si de sfârsit a sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP-ATO.
Art. 7. Prevederile instructiei de semnalizare care nu sunt modificate de prevederile prezentelor reglementari îsi mentin aplicabilitatea la semnalizarea folosita pe Magistrala a IV a de metrou.
SECŢIUNEA A II-A - SEMNALUL LUMINOS DE IEsIRE
Art. 8. Pentru ca mecanicii trenurilor sa aiba informatii suficiente si precise, receptionate din cale, în functie de sistemul în care circula, semnalele luminoase de iesire au fost prevazute cu doua indicatii suplimentare fata de prevederile Art. 21 si Art. 28 din instructia de semnalizare:
a) Indicatia luminoasa "M - rosu" care permite diferentierea intervalului între trenuri când se circula în sistem ATO sau în sistem "Manual +ATP", fata de sistemul "special";
b) Indicatorul luminos de regularizare a traficului, aferent sistemului de regularizare automata a circulatiei trenurilor SIRAT;
Indicatia luminoasa "M - rosu"
Art. 9. (1) Indicatia luminoasa "M - rosu" este o indicatie intermediara între indicatia luminoasa "Rosu" a semnalului luminos de iesire si o indicatie permisiva a acestui semnal, care se aprinde dupa ce trenul antemergator aflat în circulatie a eliberat primele trei circuite de cale de dupa semnalul de iesire, concomitent cu stingerea indicatiei "Rosu" a semnalului de iesire.
(2) Stingerea focurilor semnalului de iesire, asa cum sunt enuntate în Art. 21 a instructiei de semnalizare, si aprinderea indicatiei "M - rosu" nu este considerata defectare a semnalului luminos de iesire sau indicatie dubioasa. Depasirea semnalului de iesire, în acest caz, se poate face numai în conditiile prevazute în prezentele reglementari.
Art. 10. În cazul în care indicatia "M- rosu" este aprinsa trenurile vor demara din statie astfel:
a) când circula în sistem ATO sau "Manual + ATP" pot pleca din statie cu viteza maxima indicata de codurile primite din calea de rulare.
b) când circula în sistem "special" sau "Manual + 15" este interzisa plecarea din statie trebuind sa astepte aparitia unei indicatii permisive a semnalului de iesire.
Art. 11. Indicatia luminoasa "M - rosu" este data de o unitate luminoasa amplasata în partea
dreapta a panoului semnalului de iesire, în partea de sus a acestuia si are una din urmatoarele semnificatii:
a) Pentru trenurile care circula în sistem ATO sau "Manual + ATP": "LIBER cu viteza maxima permisa de codurile de viteza primite din calea de rulare". Semnalul de iesire are aspectul din Fig. 1.
b) Pentru trenurile care circula în sistemul "special" sau sistemul "Manual + 15": "OPREsTE fara a depasi semnalul". Semnalul de iesire are aspectul din Fig. 2.

Fig. 1. - Pentru trenurile care circula in sistem ATO sau "Manual + ATP" "LIBER cu viteza maxima permisa de codurile de viteza primite din calea de rulare.
Litera "M" iluminata de culoare rosie.

Fig. 2. - Pentru trenurile care circula in sistem "special" sau "Manual + 15" OPREsTE fara a depasi semnalul
Litera "M" iluminata de culoare rosie.
Art. 12. Celelalte indicatii si aspecte ale semnalelor luminoase de iesire sunt cele cuprinse în Art. 21 din instructia de semnalizare.
Indicatorul luminos de regularizare a traficului
Art. 13. Sistemul SIRAT este un sistem suplimentar de optimizare a circulatiei trenurilor electrice de metrou, care permite obtinerea unor avantaje în exploatarea liniilor de metrou echipate cu ATO.
Art. 14. (1) în realizarea obiectivelor de regularizare a circulatiei trenurilor, sistemul SIRAT dispune de doua posibilitati:
a) Transmiterea automata prin sistemul ATO de ordine de mers mai lent pentru unele trenuri;
b) Retinerea unor trenuri în statiile intermediare sau finale o anumita perioada de timp.
(2) Sistemul nu poate determina accelerarea circulatiei trenurilor, ci numai temporizarea în anumite limite a acesteia.
Art. 15. Conditia pentru transmiterea si receptionarea ordinelor de mers mai lent a trenurilor se obtine prin asigurarea circulatiei trenurilor în sistemul ATO.
Art. 16. (1) Indicatia pentru retinerea trenurilor în statie se obtine prin sistemul de semnalizare al Magistralei a IV-a de metrou.
(2) În acest scop, toate semnalele luminoase de iesire din statie sunt dotate cu
o unitate luminoasa suplimentara, de culoare alba, de mici dimensiuni, amplasata în partea dreapta a panoului semnalului de iesire, sub indicatia "M - rosu" a semnalului.
Art. 17. Indicatorul luminos de regularizare a traficului nu se aprinde decât daca semnalul de iesire prezinta o indicatie permisiva.
Art. 18. Starea stinsa a indicatorului luminos de regularizare a traficului nu reprezinta defectarea semnalului de iesire sau defectarea indicatorului luminos de regularizare a traficului.
Art. 19. Indicatorul luminos de regularizare a traficului se aprinde
cu o lumina alb - continua împreuna cu indicatia permisiva a semnalului luminos de iesire numai în cazul necesitatii retinerii trenului într-o statie si are semnificatia "AsTEAPTĂ!". în acest caz indicatorul luminos de regularizare a traficului are aspectul din Fig. 3.

Fig. 3. - AsTEAPTĂ! indicatorul luminos de regularizare a traficului aprins cu o lumina alb - continua.
Art. 20. (1)
Cu 10 secunde înaintea momentului demararii trenului din statie lumina alb-continua a indicatorului luminos de regularizare a traficului se transforma
în lumina alb - clipitor, care împreuna cu indicatia permisiva a semnalului de iesire permite pregatirea, de catre mecanicul trenului, a demararii trenului si are semnificatia
"PREGĂTEsTE DEMARAREA". În acest caz indicatorul luminos de regularizare a traficului are aspectul din Fig. 4.
(2) în aceasta perioada de 10 secunde, mecanicul trenului va efectua operatiile prevazute în Art. 18 din instructia personalului de tractiune.
(3) în momentul stingerii indicatorului luminos de regularizare a traficului trenul poate pleca din statie, în baza indicatiei permisive a semnalului de iesire.

Fig. 3. - AsTEAPTĂ! indicatorul luminos de regularizare a traficului aprins cu o lumina alb - continua.
SECŢIUNEA a III-a - INDICATOARELE PENTRU ÎNCEPUTUL sI SFÂRsITUL SECŢIEI DE CIRCULAŢIE ECHIPATĂ CU SISTEMELE ATP - ATOArt. 21. (1) Indicatorul pentru începutul sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP- ATO se amplaseaza la cca. 10 m înaintea semnalului luminos care permite accesul pe sectia de circulatie echipata cu sistemele ATP-ATO.
(2) În dreptul acestui indicator, mecanicul trenului va opri trenul si va comuta instalatia îmbarcata pe modul de circulatie "Manual + ATP".
(3) Indicatorul este alcatuit dintr-o placa dreptunghiulara de culoare galbena, montata pe peretele tunelului, pe care sunt inscriptionate cu culoare neagra cuvintele ATP si ATO, suprapuse, si are semnificatia
OPREsTE si comuta instalatia pe modul de circulatie "Manual + ATP". Indicatorul pentru începutul sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP -ATO are aspectul din Fig. 5.
(4) Dupa comutarea instalatiei pe modul de circula(ie "Manual + ATP", mecanicul trenului va urmari receptionarea codurilor de viteza din cale. În cazul în care mecanicul trenului nu receptioneaza transmiterea codurilor de viteza din calea de rulare va informa despre aceasta operatorul de circulatie si va proceda în conformitate cu prevederile Instructiunilor de conducere pentru deservirea echipamentului ATP si ATO montat pe R.E.M. si prezentelor reglementari.

Fig. 5 - Indicator pentru începutul sectiei de circulatie echipata cu sisteme ATP - ATO
OPREsTE si comuta instalatia pe modul de circulatie "Manual + ATP"
Art. 22. Indicatorul pentru sfârsitul sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP - ATO se amplaseaza la cca. 10 m înaintea semnalului luminos care permite accesul pe o sectie de circulatie neechipata cu sistemele ATP - ATO, la iesirea de pe o sectie echipata cu aceste sisteme.
(2) În dreptul acestui indicator, mecanicul trenului va opri trenul si va cornuta instalatia îmbarcata pe modul de circulatie
"special".(3) Indicatorul este alcatuit dintr-o placa dreptunghiulara de culoare galbena, montata pe peretele tunelului, pe care sunt inscriptionate cu culoare neagra cuvintele ATP si ATO, suprapuse si barate de o linie diagonala de culoare rosie, si are semnificatia OPREsTE si comuta instalatia pe modul de circulatie
"special". Indicatorul pentru sfârsitul sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP -ATO are aspectul din Fig. 6.

Fig. 6 - Indicator pentru sfârsitul sectiei de circulatiei echipata cu sisteme ATP - ATO
OPREsTE si comuta instalatia pe modul de circulatie "special"
Art. 23. Dupa comutarea instalatiei îmbarcate, în dreptul indicatoarelor pentru începutul si sfârsitul sectiei de circulatie echipata cu sistemele ATP-ATO, pe modul de circulatie specificat de indicator, mecanicul trenului va circula în baza indicatiilor semnalelor luminoase, în conformitate cu prevederile instructiei de semnalizare si a reglementarilor existente.