28 Martie 2024, 16:18:40

Autor Subiect: Sala Polivalenta "Lia Manoliu"  (Citit de 2581 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Aprilie 2013, 15:45:43

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Cum vor arăta noua Sală Polivalentă de la Lia Manoliu, Academia de Tenis și patinoarul artificial


Bugetul Municipiului București pe 2013 prevede sume și pentru proiectele sportive, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, e vorba de sume insuficiente pentru acoperirea întregii lucrări. Pînă în vara lui 2017, Primăria anunţă că va construi o sală de sport, un patinoar, o academie de tenis, o sală de atletism, dar şi un complex de nataţie în zona Arenei Naţionale.
Pe lista de investiții supusă aprobării Consiliului Municipiului București se află și obiective de interes sportiv. Cel mai important este Sala Polivalentă de la Lia Manoliu. Pentru acest obiectiv, Primăria a prevăzut o sumă de aproape 15 milioane lei pe anul 2013. Totuși totalul investiției ar urma să se ridice la aproximativ 363 de milioane lei, ceea ce înseamnă că suma prevăzută pentru anul acesta va permite doar începerea lucrărilor într-o fază incipientă. Pentru studiul de fezabilitate la Sala Polivalentă sunt prevăzute 22.000 lei.

Vineri, în prezentarea făcută de edilul-şef la "Starea Bucureştiului", se preciza că Arena Multifuncţională va avea o capacitate de până la 12.000 de locuri şi ar necesita o investiţie totală de 65 milioane euro. Sala polivalentă va fi situată pe o suprafaţă de teren de 43.000 mp, iar suprafaţa construită a acesteia va fi de 11.500 mp. Lucrările la Arena Multifuncţională sunt prevăzute să înceapă în trimestrul IV din 2013 şi urmează să fie finalizate la sfârşitul anului 2015.

Municipalitatea bucureşteană a primit girul pentru a construi sala polivalentă în Complexul Lia Manoliu încă din luna septembrie, în cadrul unei şedinţe de Guvern la care a participat şi primarul Sorin Oprescu. "Am aprobat prin HG trecerea unui teren de la Ministerul Tineretului şi Sportului în administrarea municipalităţii bucureştene, pentru a demara construirea acelei săli polivalente de care Bucureştiul avea nevoie. Studiul de fezabilitate şi proiectul sunt deja făcute de Compania Naţionala de Investiţii. Am considerat că un astfel de proiect nu trebuie să fie administrat de Guvern. Aşa cum stadionul naţional este în administraţia Primăriei Generale, la fel şi sala polivalentă va fi construită de Primărie cu sprijinul Guvernului. Au fost câţiva ani de luptă între primar şi Guvern, acum din fericire pentru bucureşteni nu mai există o astfel de bătălie", a declarat Ponta, în luna septembrie.

Oprescu a declarat că a cerut Guvernului cedarea terenului care reprezintă aproape toată suprafaţa complexului Lia Manoliu. „Am construit acolo Naţional Arena, am construit parcarea şi utilităţile necesare complexului şi am început amenajările necesare unui complex sportiv de nivel european. Nu înteleg de ce nu am putea dezvolta zona doar pentru că înainte nu puteam construi o sală polivalentă acolo. Am fost impresionat de sportivul care se antrena pentru sărituri în bazin pe nişte bureţi. Vrem să ne implicăm şi în refacerea bazinului olimpic. Dorim de asemenea să păstrăm şi turnul de paraşutism din acest complex. Vrem să folosim zona parcului şi zona lacului artificial, vrem sa dăm la o parte magazinele care vând trei ciocolate şi pitici. Vrem să rămână o zonă de plimbare", a spus Oprescu după şedinţa de Guvern din septembrie.

În ceea ce priveşte construirea noii Săli Polivalente a Capitalei, edilul a mai afirmat că „Ne dorim sala polivalentă, fără să mai pornim de la zero, cu mii de studii de fezabilitate. Acestea există deja şi le putem folosi. Am studiat problema refacerii clădirii din parcul Tineretului, dar dacă am interveni acolo, ne-ar costa mai mult. Pentru refacerea ei, sunt preţuri mult prea mari, aşa că vom interveni atunci când vom avea banii necesari renovării."

Academie de tenis și patinoar artificial

Alte investiții prevăzute pentru anul acesta se referă la construirea unei Academii de Tenis în cadrul Arenei Naționale, proiect pentru care Primăria vrea să aloce aproape 8 milioane lei, din totalul necesar de aproape 8 milioane lei.

Academia de tenis va fi construită în Complexul Sportiv Lia Manoliu, în imediata vecinătate a Arenei Naţionale, pe fosta platformă de prefabricate şi organizare de şantier a stadionului, care şi-a încheiat activitatea. Academia va avea şase terenuri de tenis dotate cu gradene pentru 1.300 de spectatori şi vestiare cu grupuri sanitare. Lucrarea ar putea incepe în trimestrul II al acestui an şi ar urma să fie finalizată anul viitor.

Pentru modernizarea Patinoarului artificial Flamaropol, Primăria alocă în 2013, conform proiectului de Buget, doar 5 milioane de lei, din totalul necesar de 90 de milioane lei. Patinoarul Mihai Flamaropol va fi construit pe un teren în suprafaţă totală de 27.000 mp, va avea 6.000 locuri pentru public, la interior, şi 100 locuri VIP dispuse în 10 loje a câte 10 locuri, parcare amenajată, iar pe acoperiş se va amenaja un parc în pantă. "Debutul lucrării sperăm să fie în trimestrul I din 2014, cu finalizare în trimestrul I din 2016", a declarat, vineri, Sorin Oprescu.

Patinoarul Flamaropol a intrat în stade de nefuncționare, în luna noiembrie, din cauza neplății facturilor la energia electrică.

Sumele pentru cele trei investiții vor fi alocate, însă, după ce Consiliul General va aproba indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor.

Primăria a mai prevăzut sume pentru începerea lucrărilor la două complexuri sportive, unul pe Aleea Budacu și altul pe Aleea Romancierilor, respectiv câte două milioane de lei, din necesarul de 11, respectiv 19 milioane lei pentru construcție.


http://www.b365.ro/incep-lucrarile-la-sala-polivalenta-de-la-lia-manoliu-academia-de-tenis-i-patinoarul-artificial_189343.html
memorat
Advertisement

27 Aprilie 2013, 14:51:08
Răspuns #1

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
PMB alocă 80 de milioane pentru o sală multifuncţională în complexul sportiv Lia Manoliu

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va aloca peste 80 de milioane de euro pentru construirea unei săli multifuncţionale în Complexul Sportiv "Lia Manoliu", lucrările urmând să dureze doi ani, potrivit unui proiect de hotărâre, ce a fost adoptat sâmbătă de consilierii generali.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de sâmbătă, proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii "Sală Multifuncţională - Compex Sportiv Lia Manoliu", valoarea totală a investiţiei fiind de 80.597.950 de euro, inclusiv TVA, din bugetul municipalităţii, iar durata de realizare, de 24 de luni.

"Construirea unei săli multifuncţionale cu caracter polivalent în cadrul Complexului Sportiv Naţional «Lia Manoliu», va contribui la dezvoltarea şi susţinerea potenţialului acestei zone metropolitane, destinate preponderent sportului", se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

În document se mai arată că arena multifuncţională va avea o capacitate de aproximativ 12.000 de persoane, suprafaţa totală necesară pentru toate funcţiile arenei fiind de aproximativ 40.000 de metri pătraţi.

Astfel, construcţia va avea o amprentă la sol de 10.000 de metri pătraţi şi un regim de înălţime S+P+3E.

Totodată, sala va avea "toate dotările aferente activităţilor sportive, de divertisment şi de afaceri" şi va fi acoperită cu o structură de grinzi cu portantă ridicată şi învelitoare din tablă vopsită în câmp electrostatic şi luminatoare de sticlă, se mai arată în proiect.

În expunerea de motive a proiectului, se mai arată că s-a identificat posibilitatea ca în sală să fie practicate următoarele sporturi: tenis, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, hochei pe role, floorball, box, atletism, gimnastică, tir sportiv, scrimă, tenis de masă, dar şi a altele.

"Construcţia sălii multifuncţionale moderne şi impresionante, presupune utilizarea celor mai noi tehnologii, în vederea facilitării unei transformări funcţionale rapide, din arenă sportivă în scenă de concert, sau centru pentru congrese. (...)Trecerea rapidă de la o manifestare la alta presupune posibilitatea reamenajării în cel mai scurt timp. Astfel, este esenţial să fie avută în vedere şi optimizarea costurilor de reamenajare", se precizează în raportul de specialitate al proiectului.


http://www.realitatea.net/lia-manoliu_1169296.html
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":