28 Martie 2024, 15:27:53

Autor Subiect: Catedrala Mantuirii Neamului  (Citit de 3352 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

24 Decembrie 2011, 21:53:53

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Prima betonare la fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului

La şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, ieri, 23 decembrie 2011, a fost o zi specială întrucât a avut loc prima turnare a betonului la fundaţia lăcaşului. Timp de 14 ore, două pompe de mare putere au turnat 710 metri cubi de beton în armătura radierului din latura de vest, informează Ziarul Lumina.

După câteva zile în care precipitaţiile au împiedicat realizarea primei betonări la fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului, ieri vremea a fost prielnică. După ce s-a făcut o ultimă verificare a fierului-beton care formează armătura de pe grinzile principale din latura de vest a construcţiei, echipa de ingineri a dat undă verde betonării. Lucrarea a fost realizată cu ajutorul a două pompe de mare capacitate, aşezate pe malul vestic şi pe malul sudic. Timp de 14 ore, 72 de cife au transportat circa 710 metri cubi de beton care a fost turnat în armătura de fier. Inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calităţii de la firma constructoare BogâArt, a spus că o astfel de lucrare este pregătită din timp, pentru că betonarea trebuie să decurgă fără întreruperi pentru ca betonul să aibă o priză foarte bună.

Timp de 14 ore s-a turnat prima parte a radierului Catedralei Mântuirii Neamului de la cota minus 22,10 metri la cota minus 20,10 metri, pe grinzile principale din latura de vest. Primul plot de turnare a avut o capacitate de 710 metri cubi şi echipe specializate în turnarea betonului şi în compactarea lui au lucrat cu două pompe de betonare. În paralel, se mai fac ultimele lucrări auxiliare la hidroizolaţia din plumb orizontală şi verticală', a spus ing. Ion Ion. Deoarece vremea este rece, iar temperaturile scad sub 0 grade, s-au luat măsuri suplimentare pentru protecţia betonului care a fost turnat. Au fost aduse tunuri cu aer cald şi rogojini.

'În acest sens am pregătit rogojini pentru a acoperi betonul. În plus, în amestecul agregatului care a fost turnat au fost puşi acceleratori de priză şi de întărire, astfel că am realizat o fundaţie dintr-un beton superior', a explicat inginerul Petre Chiuţă de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române.



http://www.basilica.ro/ro/stiri/prima_betonare_la_fundatia_catedralei_mantuirii_neamului_8887.html
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":

02 Ianuarie 2012, 23:30:15
Răspuns #1

Esemina

  • Vizitator
Nu vad rostul acestui topic?!
memorat
13 Aprilie 2013, 15:48:13
Răspuns #2

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
04.04.2013
memorat
20 Aprilie 2013, 19:11:55
Răspuns #3

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
FOTOGALERIE Catedrala Mantuirii Neamului - aprilie 2013

http://www.hotnews.ro/galerie?galleryId=14644888&mode=photo&item=5

memorat
23 Aprilie 2013, 15:56:16
Răspuns #4

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului. Cu ce se mândrește BOR


Infrastructura viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului a fost finalizată în aproximativ doi ani și jumătate. Lucrările au început în 2010 și vor mai dura trei ani, anunță Patriarhia.

“Catedrala Mântuirii Neamului este acum la cota zero. Participanţii la pelerinajul de Florii îşi vor putea face o imagine despre cum arată infrastructura Catedralei atunci când vor lua parte la slujba de binecuvântare ce va fi oficiată pe planşeul de cotă 0, după vecernia de la Paraclis”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, citat de Mediafax.
 Patriarhia se mândreÈ™te cu faptul că a cheltuit cu 20% mai puÈ›ini bani decât era preconizat, dar nu dă o cifră exactă.
”Pentru reducerea costurilor de execuţie şi asigurarea unei responsabilităţi sporite a tuturor celor implicaţi în realizarea lucrărilor, Patriarhia Română nu a încredinţat construirea întregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distinctă pe categorii de lucrări a societăţilor de construcţie cu cea mai mare experienţă în domeniu pe specialităţi. Selecţia fiecărei firme de execuţie s-a făcut prin licitaţie. De aceea, costurile execuţiei infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale au fost cu aproximativ 20% mai mici decât cele estimate”, se arată într-un comunicat de presă.
BOR a dat la stat 35 de milioane de lei, iar catedrala va costa 400.000.000 de euro.
Patriarhia se mai laudă că a contribuit la bugetul de stat, până acum, cu această construcție, cu 35 de milioane de lei, dar nu vorbește de banii pe care i-a înghițit aceasta. Se rezuma la a spune că 35 de milioane de lei reprezintă ”o mare parte din ceea ce Patriarhia Română a primit de la bugetul de stat”.
”Menţionăm faptul că în perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2013, referitor la lucrările Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite de Patriarhia Română către bugetul de stat pentru plata impozitelor şi contribuţiilor la asigurările sociale pentru salarii, T.V.A. etc. au fost în valoare de aproximativ 35 milioane lei. Cu alte cuvinte, o mare parte din ceea ce Patriarhia Română a primit de la bugetul de stat şi de la bugetele locale ca sprijin pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, s-a întors la bugetul public în urma plăţii impozitelor, contribuţiilor sociale şi taxelor aferente potrivit legislaţiei în vigoare”
Potrivit declarațiilor lui Constantin Stoica din 2009, Catedrala Mântuirii Neamului ar costa 400.000.000 de euro.

Până acum, s-a construit la o adâncime de 16 metri sub pământ şi încă patru metri la suprafaţă, folosindu-se 55.000 de metri cubi de beton şi 13.000 de tone de armătură.


http://www.dcnews.ro/2013/04/cum-arata-acum-catedrala-mantuirii-neamului-cu-ce-se-mandreste-bor/
memorat
Advertisement