28 Martie 2024, 12:11:16

Autor Subiect: Magistrala 5 » Opera-Dr. Taberei-Raul Doamnei-Depou -> Discutii, stiri, noutati  (Citit de 50360 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

04 Iulie 2012, 18:16:17
Răspuns #40

andrei11

  • MEMBRU ONORIFIC RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 718
  • Gen: Bărbat
Cine a spus ca au 70 metri lungime ?
Eu stiu ca au aproape cat o statie de metrou ( 120 metri ) :o
memorat
05 Iulie 2012, 18:57:36
Răspuns #41

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Se deschide punct de informare pentru magistrala 5 de metrou

Metrorex va lansa vineri, 5 iulie 2012, la ora 12.00, un punct de informare pentru metroul Drumul Taberei-Universitate.
Punctul de informare pentru Magistrala 5 se află în apropierea Pieței Drumul Taberei, la intersectia Bd. Drumul Taberei cu Str. Brasov. Bucureștenii care doresc să afle detalii despre stadiul lucrărilor la noua magistrală de metrou, aflată în construcție, se pot adresa zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 13.00 și 17.00 – 20.00, iar duminica între orele 08.00 – 13.00.

Evenimentul de inaugurare al punctului de informare este marcat și de botezul celor două scuturi Tunnel Boring Machine (TBM), utilaje care vor realiza tunelurile de metrou.

10 stații pe Magistrala M5

Cu o lungime totală de aproape 6 kilometri, tronsonul va avea 10 statii de metrou: Râul Doamnei, Valea ArgeÈ™ului, Valea IalomiÈ›ei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Acesta  va deservi, în principal, locuitorii din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei.

Magistrala 5 este un proiect al Guvernului României, Ministerului Transporturilor È™i Infrastructurii È™i Metrorex. Proiectul va fi realizat de companiile de constructii Delta ACM, AB Construct si Tehnologica (Romania),  Astaldi SpA (Italia), FCC Construccion Spania, Max Boegl (Germania).

Vezi aici cum va arăta stația Universitate de pe Magistrala 5.


http://b365.realitatea.net/news/se-deschide-punct-de-informare-pentru-magistrala-5/
memorat
06 Iulie 2012, 15:17:20
Răspuns #42

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Linia de metrou M5, extinsă până în Domnești

Metrorex vrea să extindă magistrala 5 de la tronsonul Râul Doamnei-Eroilor către cartierul ANL Brâncuși și mai departe, până în Domnești. Această extindere conține și o stație în Prelungirea Ghencea.
“Probabil că în această toamnă vom avea studiul de fezabilitate gata și să facem o extensie la contractul pe care îl avem”, a declarat directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște, vineri, la ceremonia de sfințire a scuturilor Tunnel Boring Machine care vor lucra la execuția tunelelor de pe M5.

Stațiile care urmează să fie făcute pornesc de la Valea Ialomiței, trec prin cartierul Brâncuși, apoi Prelungirea Ghencea, cartierul Latin și ultima va fi la Domnești.

Deocamdată, tronsonul are aproape 6 kilometri și 10 stații de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeșului, Valea Ialomiței, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Acesta va deservi, în principal, locuitorii din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei.

Magistrala 5 va cuprinde liniile de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, SecÈ›iunea Râul Doamnei-Universitate, Tronsonul Râul Doamnei-Eroilor È™i este un proiect al Guvernului României, Ministerul Transporturilor È™i Infrastructurii È™i Metrorex. Proiectul va fi realizat de companiile de construcÈ›ii Delta ACM, AB Construct si Tehnologica (Romania),  Astaldi SpA (Italia), FCC Construccion Spania, Max Boegl (Germania).


http://b365.realitatea.net/news/linia-de-metrou-din-drumul-taberei-extinsa-pana-in-domnesti/
memorat
06 Iulie 2012, 15:30:56
Răspuns #43

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Utilajele care vor săpa tunelele la Magistrala 5 de metrou, sfinţite de un sobor de preoţi. "Cârtiţele" au fost botezate!

Cu ocazia "botezului" celor două scuturi Tunnel Boring Machine (TBM) care vor lucra la execuţia tunelelor de metrou de la Linia 5 Drumul Taberei - Pantelimon, tronsonul Râul Doamnei - Eroilor, inginerul care se ocupă de ele ne-a explicat exact ce vor face "super-cârtiţele". În 2015 ar trebui să ne plimbăm cu primele trenuri pe noua magistrală.
"Piloţii vor veni în curând, după ce vor fi gata maşinăriile, în aproximativ trei luni. Scuturile sunt foaret greu de operat, deoarece pilotul trebuie să fie foarte concentrat şi atent la toate detaliile. Ne aşteptăm, dacă nimic nu merge prost, să săpem în medie pe zi aproximativ 30 de metri", ne-a explicat inginerul Javier Ruiz. Faţă de epoca comunistă, când media de săpat era de patru metri pe zi, săpat la mână, acum contsrucţia tunelelor din România intră într-o altă eră.

"Momentul de astăzi înseamnă istorie pentru Bucureşti, este prima oară când se lucrează cu asemenea utilaje în România. Sunt utilaje performante care fac tot ceea ce trebuie făcutm intră pur şi simplu într-un puţ de lansare după care la capăt avem tunelul în spatele nostru.Lucrările efective la tunele, pentru că la staţii au început, în septembrie - octombrie le vom lansa. Vorbim de trei scuturi, două care sunt aduse şi al treile care urmează a veni. Este în tradiţia mondială a constructorilor de tunele ca utilajele care lucrează la tunele să poarte numele de sfinţi. Am ales împreună cu Prea Sfinţia Sa Vartanofie Prahoveanul numele celor trei : Sfânta Muceniţă Filofteia şi Sfânta Muceniţă Varvara pentru primele două şi Sfânta Paraschiva pentru al treilea. În perspectiva noastră credem că în cursul anului 2015 primele trenuri să fie puse în funcţiune pe linia cinci, de la staţia Râul Doamnei şi Valea Ialomiţei, pentru că acolo este o ramificaţie, până la Eroilor", ne-a declarat directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte.

De asemenea, directorul Metrorex ne-a explicat şi planurile de viitor în ceea ce priveşte dezvoltarea metroului din Capitală.

"Vom semna în aceste zile, pentru tronsonul de la Parc Bazilescu la Lac Străuleşti, este o continuarea a liniei patru de metrou binevenită, pentru că acolo va trebui să realizăm un depou şi pentru linia sau trenurile care vor circula pe linia spre Otopeni. Aici probabil că în această vară vom începe lucrările, iar spre Otopeni probabil anul viitor. către sfârşitul anului vom lansa licitaţia pentru execuţia tunelelor şi a staţiilor. Tot în această toamnă către sfârşitul anului vom licita şi contractul de lucrări pentru continuarea acestei linii, de la Eroilor la Pantelimon", a mai spus directorul.


La evenimentul de sfinţire a celor două maşinării a participat şi edilul sectorului 6, Rareş Mănescu, care a explicat că acest proiect este vital pentru sectorul administrat de el. "Este importantă pentru locuitorii sectorului 6, pentru că aştepatam de mult timp această magistrală de metrou la noi în sector. Este vitală pentru sectorul şase şi pentru cartierul Drumul Taberei şi urmăresc cu mare interes această lucrare, pentru că aş vrea ca imediat cum termină lucrările la suprafaţă să readucem Drumul Taberei la stadiul de acel cartier verde, cartier iubit de multă lume", ne-a declarat primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, prezent şi el la sfinţirea celor două maşinării.

Cârtiţele- fişă tehnică

Utilajul pentru execuţia tunelelor de metrou (TMB) are o lungime totală de aproape 100 de metri, o putere de 2.150 de kilowaţi care provine de la opt motoare şi o viteză de înaintare de 30 de metri pe zi. Cele două cârtiţe au fost aduse de la o lucrare din Turcia, iar printre ţările unde au mai „popsit" se numără Italia, Polonia şi Canada.


http://www.cancan.ro/actualitate/intern/utilajele-care-vor-sapa-tunelele-la-magistrala-5-de-metrou-sfintite-de-un-sobor-de-preoti-cartitele-au-fost-botezate-227483.html
memorat
10 Iulie 2012, 14:27:16
Răspuns #44

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Cum va arăta Drumul Taberei la finalizarea magistralei 5 de metrou. FOTO şi VIDEO 3D


Zona în care se construieşte magistrala 5 de metrou va suferi o transformare incredibilă. Şantierele şi stratul gros de praf care s-a depus prin casele oamenilor vor fi de domeniul trecutului.
În locul acestora se vor construi alei largi şi se vor planta copaci care să refacă spaţiul verde afectat, informează rtv.net.

Metrorex a anunţat recent că intenţionează să extindă M5 până la Domneşti. Staţiile care urmează să fie făcute pornesc de la Valea Ialomiţei, trec prin cartierul Brâncuşi, apoi Prelungirea Ghencea, cartierul Latin şi ultima va fi la Domneşti.

Deocamdată, tronsonul are aproape 6 kilometri şi 10 staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Vezi aici cum va arăta noua staţie de metrou Universitate de pe traseul magistralei 5.

Tronsonul 1 Drumul Taberei-Eroilor va fi gata în anul 2015, susţin autorităţile.


http://b365.realitatea.net/cum-va-arata-drumul-taberei-la-finalizarea-magistralei-5-de-metrou-foto-si-video-3d_181184.html

memorat
16 August 2012, 14:49:00
Răspuns #45

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Lucrările la Magistrala 5 de metrou au reintrat în grafic. VEZI stadiul lucrărilor la fiecare staţie
   
Constructorii Magistralei 5 de metrou au reuşit în cursul verii să recupereze întârzierea de o lună cauzată de greutăţile întâmpinate în identificarea arhitecturii unora dintre utilităţile ce trebuie relocate, la unele staţii lucrările fiind chiar mai avansate decât a fost prevăzut în graficul proiectului.
"În general, stadiul lucrărilor este conform graficului proiectului, constructorii Magistralei 5 de metrou au reuşit peste vară să recupereze uşoara întârziere de o lună cauzată de greutăţile întâmpinate în identificarea arhitecturii unora dintre utilităţile care trebuie relocate. Lucrul la unele dintre staţii este chiar uşor mai avansat. Echipa de constructori este pregătită să recupereze eventualele întârzieri neprevăzute, dacă acestea vor apărea, astfel încât, până la sfârşitul acestui an, la toate cele 10 staţii să se finalizeze construcţia pereţilor mulaţi şi a planşeelor şi să se înceapă excavaţiile în interior şi realizarea tunelurilor de metrou", a declarat, joi, pentru Agerpres, Ioan Ursu, responsabil tehnic cu execuţia pe întreg şantierul Magistrala 5, tronsonul Drumul Taberei - Eroilor.

În ceea ce priveşte stadiul în care se află lucrările la fiecare staţie, Ioan Ursu a precizat că la Eroilor s-au făcut împrejmuirile şi se lucrează la relocări de utilităţi. La staţia Academia Militară, pereţii mulaţi sunt turnaţi complet, iar în 7-8 zile se termină executarea dopului de fund prin metoda jet grouting (tehnică folosită în construcţia fundaţiilor). De asemenea, s-a executat 70% din planşeul de acoperire, s-a început execuţia excavării sub planşeu în sistem top-down - tehnologie creată special pentru a nu exista niciun impact negativ asupra traficului, al trecătorilor sau al nivelului de poluare din zonă.

Potrivit specialistului, specificul acestei tehnologii constă în faptul că, mai întâi, are loc executarea pereţilor, apoi sunt construite incinta şi planşeul. Acesta va asigura continuitatea traficului la suprafaţă, astfel încât utilajele să poată săpa în subteran, fără ca lucrările să fie vizibile şi să afecteze populaţia. La această staţie, săptămâna viitoare va fi turnat planşeul peste vestibul. În total, trebuie executate trei planşee şi, în câteva zile, se va ajunge deja la al doilea, posibil ca în septembrie să se ajungă la al treilea, astfel încât, în octombrie, este deja posibil să înceapă etapa de realizare a tunelurilor de metrou, mai devreme decât se preconiza.

Tunelurile de metrou vor fi executate în paralel, cu câte un scut Tunnel Boring Machine (TBM), utilaj care beneficiază de o tehnologie de tunelare bazată pe excavarea pământului prin presiune, ce permite lucrul în toate tipurile de soluri, menţinând neafectat nivelul de siguranţă chiar şi în cele mai dificile dintre acestea. "Tunelul Canalului Mânecii - un tunel de 38 de kilometri săpat sub mare -, tronsoane din metroul londonez şi mare parte din tunelurile de metrou construite în ultimii 20 de ani la nivel mondial au fost realizate cu ajutorul acestei tehnologii. În prezent, se lucrează la definitivarea lucrărilor pentru asamblarea celor două scuturi, pentru care se fac reglajele de fineţe, conexiunile electrice şi hidraulice. Când vor intra sub pământ, acestea vor avea la pupitru câte doi operatori, care vor urmări ca parametrii în care este executat fiecare tunel să fie conform specificaţiilor", a explicat Ioan Ursu.

La staţia Orizont, în prezent se fac devieri de reţele (termoficare, canalizare, electrice etc.) şi se execută pereţii mulaţi, care sunt finalizaţi în procent de 25%, în timp ce la staţia Favorit peste 60% din pereţii mulaţi sunt turnaţi. Conform estimărilor, la începutul lunii octombrie aceştia vor fi gata, astfel încât poată fi executate planşeele, iar la finele lui noiembrie să poată fi primite scuturile în staţie.

La staţia Tudor Vladimirescu, pereţii mulaţi sunt terminaţi, iar săptămâna viitoare va începe lucrul la planşeul de acoperire. În cazul staţiei Parc Drumul Taberei se lucrează la pereţii mulaţi şi la relocări de utilităţi, iar la Romancierilor peste 70% din pereţii mulaţi sunt gata.

"Construcţia acestei staţii este mai lungă, deoarece aici vor fi stocate trenuri pe timp de noapte. Cu toate acestea, stadiul lucrărilor este conform proiectului", a precizat Ursu. La staţia şi depoul Valea Ialomiţei, incinta de pereţi mulaţi ai complexului este realizată în procent de 70% şi a început excavarea pentru realizarea primului planşeu. Încă se lucrează la devierea reţelelor electrice şi de termoficare.

În ceea ce priveşte staţia Valea Argeşului, în săptămâna în curs se va finaliza execuţia pereţilor mulaţi şi a început deja excavaţia pentru execuţia planşeului superior. Conform inginerului Ursu, lucrările la această staţie sunt foarte avansate faţă de momentul în care vor ajunge scuturile în dreptul lor.

"Staţia Râul Doamnei este o staţie de capăt a liniei de metrou, unde va fi realizat şi rebruşmentul. Aici, 35% din pereţii mulaţi sunt gata şi se lucrează concomitent cu deviere de reţele de utilităţi", a încheiat Ioan Ursu.


http://b365.realitatea.net/lucrarile-la-magistrala-5-de-metrou-au-reintrat-in-grafic-vezi-stadiul-lucrarilor-la-fiecare-statie_182005.html
memorat
20 August 2012, 23:46:42
Răspuns #46

andrei11

  • MEMBRU ONORIFIC RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 718
  • Gen: Bărbat
Numai prostii si dezinformari in acest articol de tot KaKa.
TBM - urile trebuiau sa porneasca in cele 3 directii cel tarziu la 31 Martie 2012. Acum in ce data suntem ? Si n-a pornit nici unul din cele 3  :P
memorat
04 Septembrie 2012, 16:13:37
Răspuns #47

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Lucrările la magistrala M5 de metrou s-ar putea sista temporar din lipsa banilor


Sumele alocate pentru proiectul "Magistrala V. Drumul Taberei-Universitate" au fost reduse cu mai mult de jumatate in urma rectificarii bugetului pe 2012. Şeful Metrorex contrazice însă un răspuns oficial al companiei şi susţine că lucrările se vor desfăşura conform graficului, existând finanțarea necesară - conform declarațiilor acordate B365.ro.
De la 380,9 milioane de lei, suma alocata initial pentru 2012, fondurile au fost reduse la 178,9 milioane de lei, in urma rectificarii. Reducerea fondurilor va afecta lucrările la magistrala M5 de metrou: "Urmare acestui aspect, pot aparea intarzieri, amanari sau in cel mai rau caz, sistari temporare ale lucrarilor, cu consecinte negative in plan economic, financiar si social", potrivit unui raspuns oficial al Metrorex furnizat la solicitarea HotNews.

Reprezentantii companiei afirma ca ar fi necesara suplimentarea fondurilor cu 99,2 milioane de lei in vederea respectarii clauzelor contractuale. "Pentru obiectivul sus amintit (n.red.Magistrala 5), in cadrul contractului de executie statii si tunele pe sectiunea Raul Doamnei - Hasdeu este necesara suplimentarea fondurilor cu suma de 99.200 mii lei in scopul respectarii clauzelor contractuale si a graficului de executie", arata Metrorex.

In luna august, stadiul lucrarilor era conform graficului proiectului, potrivit unor raspunsuri oferite de ing. Ioan Ursu, responsabil tehnic cu executia pe intreg santierul Magistrala 5 pe site-ul oficial al proiectului.

Şeful Metrorex, Gabriel Sburlan, a declarat însă pentru B365.ro că lucrările la magistrala 5 de metrou sunt în grafic şi că rectificarea bugetară nu va afecta ritmul de lucru. "Pentru acest an, finanţarea este asigurată. În acest moment, nu avem facturi sau lucrări neachitate. Oricum, va mai fi o rectificare bugetară în luna octombrie şi atunci se fac din nou regularizări", a precizat Sburlan.

Directorul companiei a explicat că graficele de execuţie la magistrala 5 de metrou au înregistrat anterior întârzieri de 2-3 săptămâni care însă nu se datorează rectificării bugetare. "Nu e vorba de bani. Este din cauza devierii reţelelor de utilităţi şi a defrişărilor de pomi care au fost făcute", a menţionat Sburlan.


http://b365.realitatea.net/lucrarile-la-magistrala-m5-de-metrou-ar-putea-fi-amanate-sau-sistate-temporar-din-cauza-rectificarii_182471.html
memorat
04 Septembrie 2012, 16:23:02
Răspuns #48

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Cam asa se prezinta situatia la magistrala 5

Mai multe poze gasiti pe site-ul oficial dedicat magistralei 5

http://magistrala5.ro/imagini-santiere/1092012-academia-militara/1-09-2012-academia-militara-1-443

memorat
08 Septembrie 2012, 03:02:18
Răspuns #49

Matei

  • Vizitator
Termenul de finalizare pentru acest tronson este 2015, METROREX are tot interesul sa finalizeze cat mai repede lucrarea. Nu cred ca vor termina lucrarile la termen.
memorat
08 Septembrie 2012, 13:47:36
Răspuns #50

andrei11

  • MEMBRU ONORIFIC RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 718
  • Gen: Bărbat
Sa-ti spun un pont.
Ca si un prim reper, TBM - urile ar fi trebuit sa inceapa sapatul - in cel mai rau caz - in 31 Martie 2012..
Astazi suntem in Septembrie si vezi si tu care e situatia...
Si stai, ca din 1 Ianuarie ma astept sa nu mai fie nici bani. O sa fie distractia de pe lume, crede-ma  :D ;)
memorat
18 Septembrie 2012, 13:19:17
Răspuns #51

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Tăierea fondurilor la linia M5 de metrou ar putea conduce la mari probleme de mediu în Dr Taberei


Reducerea fondurilor pentru magistrala M5 de metrou cu ocazia rectificării bugetare ar putea avea un efect negativ deosebit de nociv pentru locuitorii Capitalei în general și pentru cei din Drumul Taberei în mod special.
Pentru a nu afecta construcția Magistralei M5, cel mai probabil, fondurile vor fi luate de la refacerea spațiilor verzi în zona defrișată pentru lucrări, susține Dan Trifu, consultant la construirea Magistralei M5 și fost angajat al Metrorex.

Astfel, nu vor mai fi plantați copacii promiși de conducerea Metrorex în locul celor scoși pentru desfășurarea lucrărilor, iar urmarea va fi un aer mult mai poluat în zonă, deoarece traficul va fi în continuare foarte aglomerat în Drumul Taberei.

ONG-urile și locuitorii din Drumul Taberei au fost foarte deranjați de tăierea copacilor din cartier, protestele fiind stopate în momentul în care conducerea Regiei a dat asigurări că vor fi plantați noi copaci în locul celor defrișați.

Dan Trifu a dat asigurări că blocurile și celelalte clădiri de pe traseul M5 nu vor fi afectate de lucrările la linia de metrou, fiind supravegheate cu instalații laser. În cazul puțin probabil în care se vor produce fisuri, proprietarii vor primi despăgubiri imediate.


http://b365.realitatea.net/taierea-fondurilor-la-linia-m5-de-metrou-ar-putea-conduce-la-mari-probleme-de-mediu-in-dr-taberei_182897.html
 
memorat
18 Septembrie 2012, 23:45:46
Răspuns #52

andrei11

  • MEMBRU ONORIFIC RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 718
  • Gen: Bărbat
Cel mai tampit comentariu din toate punctele de vedere. Sumele pentru replantarea arborilor sunt prevazute in bugetul anului 2016, poate chiar si mai tarziu 2017 - 2018, etc. Cat despre "fisuri in bloc" o exprimare de om care are nevoie de reabilitare mintala.
memorat
24 Septembrie 2012, 14:10:39
Răspuns #53

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
La Răzoare se va construi și o gară subterană, pe lângă pasaj rutier și metrou


Nodul Intermodal Răzoare, un proiect de 150 de milioane de euro, ar urma să rezolve problema traficului dintre Vestul Capitalei spre Centru.
Lucrările la Magistrala M5 de metrou au îngreunat traficul dinspre Vestul Capitalei înspre centru. În următorii ani, chiar dacă metroul va prelua o parte din traficul intens, numărul în creștere de mașini care tranzitează dinspre Drumul Taberei va crea din nou probleme de aglomerație în zona Răzoare.

Soluţia propusă de municipalitate, construcţia unui pasaj subteran pe direcţia Progresul - Geniului, stă pe lista de obiective "de început" de ani de zile dar lucrările par a nu mai începe niciodată.

Potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea B365.ro, proiectul urmează a fi reconsiderat, având un caracter foarte complex.

"Pasajul Răzoare ar avea prioritate, dat fiind că zona s-a aglomerat puternic de la construcţia Pasajului Basarab, dar lucrările vor începe în funcţie de finanţarea de care dispunem. Nodul intermodal Răzoare se încadrează în planul de închidere a inelului central, care prevede existenţa a cel puţin 2 benzi pe sens, fără conflicte în intersecţii, ceea ce ar însemna construcţia mai multor pasaje, multe dintre ele fiind deja începute. Studiile arată că, dacă s-ar realiza acest proiect, şi circulaţia ar fi dirijata pe inele, în detrimentul radialelor, nu ar mai exista ambuteiaje mari în Capitală", a declarat pentru B365.ro Ion Dedu, director în Direcţia Transporturi din Cadrul Primăriei Capitalei.

Pasajul Răzoare, deşi o prioritate pentru traficul Capitalei şi pentru locuitorii din zonă, n-a reprezentat o prioritate pentru Primăria Capitalei, care a pus în primul plan alte proiecte de infrastructură în ultimii 5 ani.

ALTE ȘTIRI DIN: NEWS
tbm razoare 3 Sursa foto forum.metrouusor.com La Răzoare se va construi și o gară subterană, pe lângă pasaj rutier...
Un bărbat, care conducea pe linia de tramvai, a fost accidentat grav după ce o bucată de șină s-a desprins și i-a perforat piciorul Accident șocant în București: Piciorul unui șofer a fost perforat de...
Un taximetrist pirat din Bucureşti a scris mesajul său pentru clienţi direct pe portiera maşinii Tupeu de taximetrist pirat: Mesajul lui pentru clienţii bucureşteni,...
    CITEÅžTE TOATE ÅžTIRILE DIN: NEWS

Lucrările la Magistrala M5 de metrou au îngreunat traficul dinspre Vestul Capitalei înspre centru. În următorii ani, chiar dacă metroul va prelua o parte din traficul intens, numărul în creștere de mașini care tranzitează dinspre Drumul Taberei va crea din nou probleme de aglomerație în zona Răzoare.

Soluţia propusă de municipalitate, construcţia unui pasaj subteran pe direcţia Progresul - Geniului, stă pe lista de obiective "de început" de ani de zile dar lucrările par a nu mai începe niciodată.

Potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea B365.ro, proiectul urmează a fi reconsiderat, având un caracter foarte complex.

"Pasajul Răzoare ar avea prioritate, dat fiind că zona s-a aglomerat puternic de la construcţia Pasajului Basarab, dar lucrările vor începe în funcţie de finanţarea de care dispunem. Nodul intermodal Răzoare se încadrează în planul de închidere a inelului central, care prevede existenţa a cel puţin 2 benzi pe sens, fără conflicte în intersecţii, ceea ce ar însemna construcţia mai multor pasaje, multe dintre ele fiind deja începute. Studiile arată că, dacă s-ar realiza acest proiect, şi circulaţia ar fi dirijata pe inele, în detrimentul radialelor, nu ar mai exista ambuteiaje mari în Capitală", a declarat pentru B365.ro Ion Dedu, director în Direcţia Transporturi din Cadrul Primăriei Capitalei.

Pasajul Răzoare, deşi o prioritate pentru traficul Capitalei şi pentru locuitorii din zonă, n-a reprezentat o prioritate pentru Primăria Capitalei, care a pus în primul plan alte proiecte de infrastructură în ultimii 5 ani.

 

Traseul Pasajului Răzoare

CLICK pentru imaginea mare

Intervenţia "chirurgicală" asupra intersecţiei Răzoare, denumită "Nod intermodal Răzoare - Calea 13 Septembrie" este una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură construite vreodată în Bucureşti. Se doreşte amenajarea unui "punct intermodal de transport public", compus din: tunel rutier de la intersecţia străzii Progresul cu Calea 13 Septembrie până la intersecţia Bd. Geniului cu Șos. Cotroceni, o parcare subterană, o gară subterană, linii de tramvai şi autobuz, în paralel cu construcţia liniei de metrou. Construcţia va fi organizată pe mai multe niveluri - subterane, supraterane şi la nivelul solului, iar pasajul subteran va fi perpendicular pe viitoarea Magistrală 5 Drumul Taberei - Eroilor.

Referitor la construirea unei gări în cadrul Nodului Intermodal Răzoare, Ion Dedu explică faptul că "linia de tren ar putea lega magistrala principală, plecând din Gara de Nord, de Gara Cotroceni, trecând pe la Răzoare, până la Gara Progresul. Viitoarea cale ferată ar fi subterană, săpată cu scuturi în cazul în care terenul ne va permite şi nu vor fi afectate construcţiile din zonă".

Pentru Nodul Intermodal Răzoare, bugetul Municipalităţii prevedea în 2012 suma derizorie de doar 2.200 de euro, în contextul în care proiectul necesită o investiţie totală de peste 150 de milioane de euro potrivit studiilor făcute, în 2007, de Consiliul General al Municipiul Bucureşti. Acest lucru se datorează faptului că pentru banii Municipalităţii au prioritate proiectele deja începute. Finalizarea acestora şi, implicit, începerea lucrărilor la Răzoare, va mai dura însă. Este de ajuns să amintim aici şantierele mari precum Bulevardul Buzeşti-Berzei, pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii sau străpungerea Doamna Ghica - Bulevardul Chişinău.

Nici după terminarea acestor lucrări nu se ştie dacă va începe construcţia la Răzoare, în contextul în care Municipalitatea anunţa că îşi îndreaptă interesul în perioada următoare şi spre alte proiecte mari precum autostrada suspendată, penetraţia Splai - Ciurel - A1, noua Sala Polivalentă sau trei noi parcări subterane în centrul Capitalei. Totuşi, Nodul intermodal Răzoare se află pe lista proiectelor pentru care Primăria va contracta un împrumut de 800 de milioane de euro, decizie aprobată la sfârşitul lunii august de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ceea ce înseamnă că proiectul nu a fost totalmente abandonat din punct de vedere al bugetului.

Istoricul proiectului

Problema ambuteiajelor de la Răzoare este veche. În 2007, Primăria Capitalei a găsit şi o soluţie: două pasaje subterane. Unul dintre ele era proiectat pe direcţia Drumul Taberei - Eroilor, iar cel de-al doilea pe sensul strada Progresul - Bd. Geniului spre Pasajul Basarab.
În 2008, cu două săptămâni înainte de alegerile locale, Primarul Adriean Videanu anunţa începerea lucrărilor la pasaj, iar mai multe panouri care anunţau proiectul au fost instalate în zona Răzoare. La nici două săptămâni însă, panourile au fost dispărut.

Abia în 2011, s-a mai făcut un pas înspre începerea lucrărilor: Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un Acord de Cooperare între Primărie şi Metrorex pentru realizarea pasajelor subterane de la Răzoare. Acordul a fost necesar în condiţiile în care pasajul subteran se intersectează în zona Academiei Militare cu Magistrala 5 de metrou ce urmează a fi construită în Capitală. "Dacă noi tot săpăm în zonă, am zis să lucrăm împreună cu Primăria. Astfel, putem economisi nişte bani”, preciza Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex SA din perioada respectivă.

Aşadar, unul dintre cele două pasaje, cel pe direcţia Drumul Taberei - Eroilor, urma să treacă chiar pe deasupra liniei de metrou. "Practic, pasajul va fi construit în proporţie de 95% deasupra liniei de metrou. Mai sunt însă de făcut studii. Lucrările nu vor începe anul acesta, ci peste 1-2 ani, într-un scenariu optimist", declara pentru B365.ro, Ion Dedu, director executiv al Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din cadrul Primăriei Capitalei, în februarie 2011.

Între timp Metrorex a început săpăturile în zona Academiei Militare, unde se toarnă deja pereţii mulaţi ai staţiei de metrou. Primăria Capitalei s-a reorientat însă. "Pentru început va fi realizat doar unul dintre cele două pasaje, cel de pe direcţia inelului principal de circulaţie (n.r. pe sensul Strada Progresul - Bd. Geniului spre Grozăveşti şi Pasajul Basarab). Primăria are proiecte de sute de milioane de euro, însă bugetul anual nu ne permite să realizăm toate proiectele pe care le avem în plan", au precizat în martie, pentru B365.ro, surse din cadrul Primăriei Capitalei.

Referitor la motivul pentru care s-a renunţat la pasajul pe direcţia Drumul Taberei - Eroilor, Ion Dedu a explicat, pentru B365.ro, că "Pasajul Drumul Taberei - Dr. Reiner nu mai poate fi executat datorită modificării proiectului magistralei M5. Staţia Academia Militară nu se mai face prin săpături de la suprafaţă, ci se va face pe dedesubt, cu maşini de săpat speciale. Aşadar, construcţia pasajului devine imposibilă".


http://b365.realitatea.net/unul-dintre-cele-mai-complexe-si-necesare-con-ale-capitalei-lasat-in-plan-secund_182800.html
memorat
25 Septembrie 2012, 14:21:37
Răspuns #54

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Din nou...

Lucrările la metrou au spart o ţeavă de gaze în Drumul Taberei. Traficul a fost .închis


O ţeavă de gaze s-a spart în Drumul Taberei, în zona lucrărilor la metrou.
Muncitorii care lucrează la metroul din Drumul Taberei de la staţia Răzoare au anunţat o scurgere de gaze de la o conductă, astfel că zona a fost izolată şi circulaţia rutieră închisă pe tronsonul unde s-a produs incidentul pentru a evita producerii unui incendiu.

Între timp, traficul a fost reluat în zonă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat pentru Mediafax că pompierii au fost sesizaţi în jurul orei 12.15 şi a fost trimis un echipaj de intervenţie cu o autospecială. Daniel Vasile a precizat că atunci când s-a produs incidentul, în acea zonă se efectuau lucrări.

Din primele cercetări reiese că o Å£eavă de gaze s-a fisurat ca urmare a lucrărilor la tronsonul de Metrou din.  zona Drumul Taberei. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili dacă firma de construcÅ£ii avea cunoÅŸtinţă de existenÅ£a Å£evilor de gaze.

Incidentul are loc la mai puţin de două săptămâni de o altă explozie ce a avut loc tot în zona metroului Drumul Taberei. Pompierii au nevoie atunci de mai multe ore pentru a stinge un incendiu violent izbucnit ca urmare a fisurării unei ţevi de gaze. Incidente de acest fel au avut loc şi în luna aprilie a acestui an.


http://b365.realitatea.net/lucrarile-la-metrou-au-spart-o-teava-de-gaze-in-drumul-taberei-traficul-a-fost-inchis_183072.html
memorat
27 Septembrie 2012, 15:38:02
Răspuns #55

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Protest la metrou: muncitorii de pe magistrala 5 au întrerupt lucrul


Mai mulţi angajaţi ai firmei care construieşte linia de metrou spre Drumul Taberei au oprit, joi, lucrul din cauză că susţin că nu şi-au primit salariile.
Muncitorii spun că nu şi-au mai primit lefurile din luna iulie. Pentru a face rost de bani, unii sunt nevoiţi să doneze sânge. "Un muncitor n-are bani de pâine. A donat sânge ca să ia bonuri şi să dea mâncare la copii", a spus unul dintre protestatari citat de rtv.net.

"Murim de foame în casă. N-avem lumină plătită, n-avem nimic. Mi-au tăiat curentul pentru că am datorii de 8,5 milioane de lei vechi", a spus altul.

În plus, angajaţii spun că lucrează în condiţii greu de imaginat. "Pe căldurile alea toride, beam apă fiartă. Ne-au cazat în grajd. Eu, ca şofer, am dormit pe scaun două săptămâni, cu picioarele pe volan", s-a plâns alt muncitor.

Oamenii se plâng că de trei luni primesc doar promisiuni că vor încasa banii. Reprezentanţii firmei care execută lucrările nu au vrut să ofere nicio reacţie şi, mai mult, au dat afară de pe şantier echipa România TV care a venit să relateze despre protest.

În urma rectificării bugetare din luna august 2012, sumele alocate pentru proiectul "Magistrala V. Drumul Taberei-Universitate" au fost reduse cu mai mult de jumătate, respectiv de la 380,9 milioane de lei la 178,9 milioane de lei. Cu toate acestea, Metrorex a susţinut în repetate rânduri că sunt suficienţi bani pentru lucrările programate în acest an.

Mai mult decât atât, sindicaliştii Metrorex au ameninţat că vor intra în grevă de solidaritate alături de RATB. Nemulţumirile acestora pleacă de la faptul că premierul Victor Ponta a anunțat că vrea să treacă metroul în subordinea Primăriei Municipiului București, fără a da însă detalii despre cum va fi pusă în practică această mutare.

Licitaţia pentru executarea lucrărilor la magistrala 5 de metrou a fost câştigată de asocierea de firme ASTALDI (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (România) - AB Construct (România).


http://b365.realitatea.net/protest-la-metrou-muncitorii-de-pe-magistrala-5-au-intrerupt-lucrul_183147.html
memorat
27 Septembrie 2012, 16:41:08
Răspuns #56

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Se vrea o alternativa...


Trenul urban - o soluție mai ieftină și mai facilă decât metroul către Otopeni și Dr. Taberei


Conectarea aeroportului Henri Coandă cu centrul orașului, prin metrou, va costa peste un miliard de euro. Linia va dubla însă o cale ferată existentă deja.
Costurile de adaptare a liniei de tren la nevoile unui metrou (tot de suprafață), inclusiv construirea unei stații în incinta aeroportului, sunt de 20 de ori mai mici față de planul megaloman al Metrorex, scrie incomemagazine. Ar fi nevoie doar ca linia să fie prelungită cu 2,5 km.

Povestea se repetă și în cazul magistralei 5 de metrou (Universitate-Drumul Taberei și Universitate-Pantelimon), aflată în prezent în curs de construire. Costul magistralei este de 1,7 miliarde euro. Ca și în cazul anterior, la suprafață avem o cale ferată pregătită în proporție de 95% și a cărei adaptare pentru un metrou de suprafață ar costa doar 160 milioane de euro, adică de 10 ori mai ieftin, potrivit calculelor arhitectului Andrei Egli.

Împreună cu arhitectul Andrei Fufezan, Egli a propus autorităților române încă din 2007 proiectul denumit TER (Tren expres regional). Planul, inspirat de rețele similare existente în marile orașe europene (RER la Paris, S-Bahn la Viena și în Zürich, HEV la Budapesta, SKM la Varșovia, S-Tog la Copenhaga) prevede realizarea unui traseu de tren care să facă legătura între centrul orașului și sateliții săi, traversând în multe cazuri „urbea" de la un capăt la altul.

Trenul urban completează metroul și trenul de mare distanță, fără să le dubleze, și parcurge, în medie, distanțe de până la 60 de kilometri.

Liniile trenului urban (metrou de suprafaţă), conform blogului dedicat trenului urban.

T1 - face legătura între Gara de Nord şi Aeroportul Henri Coandă, pe o linie existentă în proporţie de 90%. Corespondenţă cu staţia de metrou M3 Gara de Nord.

T2 - face legătura între Eroilor şi Videle, pe o linie existentă în proporţie de 95%. Corespondenţă cu staţia de metrou M3 Eroilor.

T3 - face legătura între Piaţa Unirii şi comuna Vidra (posibil Giurgiu), pe o linie existentă în proporţie de peste 90% (este însa linia cu cele mai multe probleme speciale, care vor fi discutate detaliat). Corespondenţă cu staţia de metrou M3 Unirii.

T4 - face legătura între Costin Georgian şi comuna Fundeni pe o linie existentă în proporţie de 100%. Corespondenţă cu staţia de metrou M3 Costin Georgian.

T5 - face legătura între Gara de Nord (sau Gara Basarab) şi comuna Brăneşti via comuna Voluntari pe o linie existentă în proporţie de 100%. Corespondenţă cu staţia de metrou M3 Gara de Nord (sau Basarab). O variantă face legătura între Gara de Nord (sau Gara Basarab) şi Obor via comuna Voluntari pe o linie existentă în proporţie de 95%. Corespondenţă cu staţia de metrou M3 Gara de Nord (sau Basarab) şi cu staţia de metrou M3 Obor.

TC - porneşte din Gara de Nord (sau Gara Basarab) şi parcurge linia de centură feroviară a oraşului în ambele sensuri, pe o linie existentă în proporţie de 100%. Linia va face corespondenţă cu staţia de metrou M3 Gara de Nord (sau Basarab).


http://b365.realitatea.net/trenul-urban-o-solu-ie-mai-ieftina-i-mai-facila-decat-metroul-catre-otopeni-i-dr-taberei_183131.html
memorat
28 Septembrie 2012, 19:11:14
Răspuns #57

Tibi

  • Mesaje postate: 979
  • Gen: Bărbat
  • Dubstep it's a religion!
    • Ro-Trans
BALIVERNE!
De unde atata linie in proportie de 90% de la unirii ? :-\
What most people think about most things is mostly wrong.
memorat
12 Octombrie 2012, 19:35:32
Răspuns #58

andrei11

  • MEMBRU ONORIFIC RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 718
  • Gen: Bărbat
Si cum e cam 'seceta' pe forum cu privire la evolutia lucrarilor, o propunere facuta de ceva timp ( o varianta de lucru, deci sa fie clar, nu e inventia mea ! ).
memorat
18 Octombrie 2012, 16:22:44
Răspuns #59

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Am intrat în cea mai nouă staţie de metrou - FOTO

În Bucureşti se lucrează de zor la Magistrala 5. Click! a intrat în subteran, la Academia Militară

Metroul este cel mai rapid mijloc de transport din Capitală. Astfel că se munceşte de zor ca traseul lui să se extindă cu încă 6,2 kilometri. Lucrările la Magistrala 5, care va lega centrul oraşului de cartierul Drumul Taberei, au început în urmă cu un an şi deja o staţie e aproape gata. Reporterii Click! au fotografiat lucrările din adâncuri.

Forfotă mare în zona Răzore, din Bucureşti! Zeci de muncitori lucrează de zor pe şantierul Magistralei 5 de metrou, Eroilor-Drumul Taberei. Mulţi dintre ei nu se mai văd la suprafaţă. Sunt ca nişte cârtiţe care muncesc zi şi noapte sub pământ.

Aici s-a mutat adevăratul şantier, de câteva luni încoace. Au săpat prima staţie de pe traseu, Academia Militară, iar acum scot pământul şi o betonează.

Muncitorii se chinuie să excaveze argila
Aceasta se ridică pe trei niveluri, are şase ieşiri şi este cea mai adâncă staţie de metrou. Galeria subterană măsoară aproape 25 de metri, săpăturile făcându-se la această adâncime din cauza infrastructurii din zonă.

„Peste o lună vor fi coborâte frezele, care vor începe să sape tunelul chiar de aici. Utilajele vor putea lucra şi pe timp de iarnă. Ele vor avansa câte 20-30 de metri pe zi, astfel că în decembrie ar trebui să fie la următoarea staţie, Orizont", ne-a spus Cristiano Pietro, şeful de şantier.

În zonele unde au scos nisipul şi argila, oamenii pun fier beton pentru întărirea fundaţiei
Deşi lucrările sunt în grafic, muncitorilor nu le merge totul ca pe roate. Solul este nisipos, astfel că excavatoarele se împotmolesc mai mereu.

Şantierul a fost deschis în intersecţia de la Răzoare
„Stratul de nisip începe la 11,5 metri, apoi sunt nişte straturi de argilă. E nisip ca la mare!", ne-a explicat inginerul. Magistrala 5 se întinde pe 6,2 km şi va avea 10 staţii: Eroilor, Academia Militară, Orizont, Favorit, Tudor Vladimireascu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei, Valea Argeşului, Râul Doamnei. Ea va fi gata în 2015 şi costă peste 900 de milioane de lei.

Iată cum va arăta când va fi gata!

„Magistrala 5 va fi una dintre cele mai frumoase linii de metrou din lume, iar călătorii se vor putea bucura de trenuri ultramoderne".

Asta promite Gheorghe Udrişte, directorul de investiţii de la Metrorex. Şi dacă e să ne luăm după planurile arhitecţilor, suntem gata să-i dăm dreptate.

Designul staţiei Academia Militară va fi ultramodern, iar materialele care vor fi folosite pentru finisare vor fi de cea mai bună calitate. Aici va exista şi o cramă , de unde doritorii vor putea să cumpere şi să deguste vin. Ea va fi ridicată pe nişte vestigii găsite în subteran de muncitori.


http://www.click.ro/news/bucuresti/intrat-statie-metrou_0_1488451223.html#
memorat