De curand am facut o scurta calatorie la Svishtov, oras bulgaresc asezat chiar pe Dunare, fata in fata cu Zimnicea. Sigur ca printre curiozitatile mele legate de orasul asta s-a numarat si transportul in comun. Nu am reusit sa discut prea multe cu bulgarii, cel putin cei pe care i-am intrebat eu vorbeau f greu englezeste si nu mi-au fost de folos (iar pe colega mea de la liceul "Dimitar Blagoev", pe care l-am vizitat, nu m-am gandit sa o chestionez in legatura cu transportul, ci doar cu chestiuni profesionale). Am surprins insa cateva imagini folositoare.
Prima masina pe care am vazut-o la iesirea din port a fost un taxi, marca Logan. Poi am vazut mai multe taxiuri, toate vopsite in dierite nuante de galben. Nu am inteles cui apartin masinile. Iata o statie din centrul orasului, vis-a-vis de Clubul Armatei (Voeni Klub)
In ceeasi zona am vazut o statie de autobuz. Am stat nitel acolo si am prins "autobuzul" din imagine (linia 2, dar fara indicatii de traseu):
Cand mi-am pierdut rabdarea si am plecat de acolo am vazut de la distanta si un autobuz mai mare, de culoare verde, oprit in aceeasi statie. Am fugit dupa el sa-l pozez, dar nu m-a astepttat (ma intreb ce-mi auzeau urechile daca ma astepta si eu doar ii faceam poze? - noroc ca nu inteleg prea bine bulgareste).
Prin aceeasi zona centrala a orasului (Svishtov este un oras de 27.000 de locuitori din cate mi-au spus colegii de la liceul Blagoev, dar pare mult mai dezvoltat decat, de exemplu, Rosiori, care are 33.000 pe hartie: are un centru frumos, cu un parc intins, un monument interesant in parc; doua licee, dintre care unul cu profil economic (Dimitar Hagivasiliev) si o universitate de stat, cu doua cladiri impunatoare; am intels ca exista si un muzeu, nu am apucat sa-l vad, poate intr-o alta expeditie pe care o sper cat mai curand) a, vazut trecand doua Sprintere, pe tablite (in poze) citesc rutele Ruse si Pleven (daca nu gresesc) (nu au oprit in staia din centru):
Cand mai ajung acolo, fara obligatii de grup cum a fost acum, o sa fiu si mai atent la transport.