28 Martie 2024, 23:53:22

Autor Subiect: Istoria aviatiei militare  (Citit de 3929 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

04 Mai 2010, 21:50:58

mihaiatanasie

  • Mesaje postate: 2605
  • Gen: Bărbat


Muzeul Municipal de istorie din Rosiorii de Vede a gazduit azi, 4 mai 2010, vernisajul expozitiei "DAN VALENTIN VIZANTI - ASUL REGASIT"

A venit lume destul de multa, incepand cu elevi, mai ales de la Liceul Economic, profesori, "milenari", veterani de razboi, artisti plastici, presa. Am discutat despre Dan Vizanti, despre WW2 si participarea Romaniei la razboi. Am prezentat exponatele, Madalina Cioran a povestit despre batalia de la 10 iunie 1944, alte fete din clasa ei (10 C) au spus poezii patriotice de Nicolae Darabant, Gheorghe Pasescu si Gheorghe Lacatusu, un grup vocal feminin de la clasa 11 C a cantat cantece patriotice, si asistenta a fost incantata (sau cel putin asa a declarat). Fetele au primit felicitari iar eu am fost invitat sa vorbesc vineri, la urmatorul simpozion (Ziua Victoriei si celelalte) despre Horia Agarici, cel mai mare pilot roman (asa mi s-a spus, asa o fi).
Cateva poze de la eveniment, in ordine cronologica. A deschis activitatea dna profesoara Angela Sandulescu, directoarea Muzeului.













memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":

            

05 Mai 2010, 18:23:40
Răspuns #1

Silviu88

  • Vizitator
Frumoasa manifestare niciodata nu trebuie sa ne uitam EROII. Si nu in ultimul rand frumoase fete la Rosiori.
memorat
06 Mai 2010, 20:11:39
Răspuns #2

mihaiatanasie

  • Mesaje postate: 2605
  • Gen: Bărbat
Multumesc, Silviu. Sa stii ca o sa le arat si lor postul tau.
memorat
06 Mai 2010, 20:43:26
Răspuns #3

Silviu88

  • Vizitator
Va multumesc si alaturi atasez si o poza cu IAR-99 Soim o poza rara.  Poza este pentru fete  ;)
memorat
17 Mai 2010, 23:18:07
Răspuns #4

mihaiatanasie

  • Mesaje postate: 2605
  • Gen: Bărbat
memorat
04 Noiembrie 2011, 22:14:46
Răspuns #5

mihaiatanasie

  • Mesaje postate: 2605
  • Gen: Bărbat
Inca de cand am aterizat la Rosiorii de Vede, sa tot fie vreo 30 de ani, am auzit vorbindu-se in oras despre locul numit “aeroport” si despre vorba filmului, acei oameni minunati care zburau de acolo. Atunci inca erau printre noi martori oculari ai evenimentelor, dar nu erau inca masinile de inregistrat discutii si nici camerele digitale. De-a lungul anilor, mai ales in zilele frumoase cand orasul era survolat de Mig-urile de la Deveselu in cautare de tinte, am auzit cateva istorii, mai ales picante, despre aviatorii de pe deal.
Sigur ca nici Sorin Turturica nu a putut rata povestile astea, mai ales ca el e fiu de fiu de teleormanean, nu ca mine, telemormanean din tata-n fiu (adica fiu-meu e teleormanean). Probabil ca si din asta i s-a tras curiozitatea stiintifica pe care si-a satisfacut-o studiind cu atentie documentele arhivelor militare. In ultimul lui an de profesorat, atunci cand Liceul Economic functiona intr-un local imprumutat, Sorin venea miercurea, parca, obosit frant la ora 17 sa-si faca ora cu clasa cea mai “buna” din scoala. Aproape intotdeauna il scapam de corvoada, incitandu-l sa-mi spuna ce minuni mai gasise in ziua respectiva la arhiva de la Pitesti, iar el era bucuros sa-si deserte sacul. Din naveta aceea s-a nascut jumatate din cartea “Teleormanul si Aeronautica” (eu sunt sigur ca e vorba doar de volumul I, mai sunt multe de spus sub titlul asta), publicata cu ajutorul Primariei Rosiori, iar din acea jumate de volum, dezvoltata prin colaborarea cu Alexandru Armă, a venit printre noi lucrarea “Misiuni de sacrificiu – Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului naţional (aprilie – iunie 1944)”.
Cartea a fost prezentata publicului in ziua de 27 octombrie, la Cercul Militar National, Galeria de Arta, in cadrul Salonului de Carte “Polemos”.



Activitatea a fost deschisa de domnul Adrian Pandea, directorul Editurii Militare.



In sala, ca la orice eveniment important, au fost oameni importanti: domnul general Ion Dobran, doamna Eleonora Arbanas, presedintele Fundatiei “Erou capitan aviator Alexandru Şerbănescu”, doamna Ana-Maria Vizanty, domnul profesor doctor Valeriu Avram, domnii Dan Antoniu, Dan Melinte, Constantin Iordache, Gheorghe Vartic, Aurel Bucur, Dragos Dobre, Mihai Grecea, familiile lui Sorin si Alex, si, cu voia dumneavoastra, eu, ultimul pe listă.











Primul care a prezentat cartea a fost dl prof. dr. Valeriu Avram. De fapt, nici nu avea cum sa dea inapoi, doar domnia sa si-a asumat raspunderea pentru valoarea volumului semnand “Cuvantul inainte”.



A urmat la cuvant dl general Ion Dobran. Scurt si emotionant, ca intotdeauna : « Primul pilot de vânătoare român din război a fost Şerbănescu ; iar ultimul sunt eu, pentru că numai eu mai sunt în viaţă … »



Cei doi autori, in ordinea vârstei, au explicat celor prezenti cat de usor, prin pasiunea cu care au cercetat materialul şi au redactat textul, dar şi greu, prin contradictiile apărute, uneori, între surse, a fost să scrie cartea în discutie.

« Bătrânul », adica Sorin Turturică



(eu imi amintesc cand in spatele lui era tabla, sau harta de istorie, iar in fata lui clasa de elevi, plus, uneori, eu: figura lui nu s-a schimbat deloc!)

Mai tânărul, cu doi ani, Alexandru Armă



In final, aşa cum se obişnuieste, cei prezenţi au obţinut autografe pe volumele achiziţionate





Eu i-am felicitat sincer pe cei doi cercetători pentru reuşita lor. Sunt sigur că nu se vor opri aici, surse istorice de cercetat mai sunt o mulţime iar curiozitatea lor (si a noastra, consumatorii de carte de istorie) e foarte mare.
Nu pot încheia fără a-i mulţumi, si de aici, domnului Adrian Pandea, directorul Editurii Militare, pentru amabilitatea cu care a raspuns rugamintii mele de a dona bibliotecii Liceului Economic-Administrativ din Rosiori doua exemplare ale lucrarii fostului profesor al acestui liceu. Carţile au intrat deja in biblioteca si sunt sigur ca vor avea numerosi cititori.
memorat
Advertisement