11 Noiembrie 2024, 13:32:03

Autor Subiect: WITING, traditionalul spital al ceferistilor  (Citit de 3504 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

07 Decembrie 2009, 01:30:19

zofei.2006

  • Vizitator
                                                                                                     WITING, traditionalul spital al ceferistilor



Asigurarea serviciilor medicale reprezinta o latura foarte importanta a vietii noaste de astazi, iar schimbarile prin care trece sistemul medical, cu suisurile si coborasurile lor, nu fac decat sa ne ingrijoreze pe zi ce trece. Cu toate acestea, am avut sansa sa pasesc intr-un spital pe care se pare ca problemele majore il ocolesc, si asta, spre binele pacientilor - Spitalul CF Witing.

Construit in traditia spitalelor dedicate unei anumite "bresle" - in acest caz, a ceferistilor -, alaturi de celelalte unitati medicale bucurestene ale feroviarilor (Spitalul CFR 2 si Policlinica din fata Garii de Nord), Witing-ul vine sa intregeasca lantul spitalelor CF din tara. Renumele sau a crescut o data cu trecerea anilor, ramanand nestirbit pana astazi gratie preocuparilor si eforturilor sustinute ale personalului, atat pe linia intregirii bazei sale materiale, prin achizitionarea de echipamente moderne si performante, cat si in ceea ce priveste pregatirea specialistilor ce lucreaza aici.
Desi in ultimii ani Spitalul Witing a inceput sa primeasca si pacienti ce lucreaza in alte domenii decat transporturile feroviare, ceferistii continua sa reprezinte mai mult de 50% dintre persoanele tratate aici.



Asa cum avea sa sublinieze directorul spitalului, domnul doctor Stefan Cucu, "exista multe semne de progres la Witing". Am stat de vorba cu domnia-sa din dorinta de a afla ce le ofera Spitalul Witing celor care, cu mari sperante de mai bine, trec pragul acestei institutii. Iar domnul director a venit in intampinarea intrebarilor mele cu o serie de noutati si planuri cu sanse de realizare mai mult decat mari.
La capitolul noutatilor de ultima ora, de mentionat faptul ca spitalul va beneficia de o retea computerizata cu mai multe tipuri de programe, extrem de utile in formarea unei baze de date. Unul dintre acestea este economic, iar altul medical, ele urmand sa ajute in absolut toate aspectele activitatii spitalului: atat in cunoasterea circuitului bolnavilor si in ordonarea formularisticii sanitare, cat si, in general, in cresterea calitatii tratamentului oferit. Astfel, medicul va putea vedea pe ecranul computerului, la orice ora, ce analize si ce tratamente sunt aplicate unui pacient. Un alt modul de programe va fi de imagistica, pentru stocarea de date - cum ar fi, de pilda, cea de imagini radiologice - pentru crearea unui istoric al pacientului, acesta putand chiar sa primeasca, la externare, o discheta care sa cuprinda toate analizele si tratamentul de care a avut parte in timpul internarii.
Desi numit de curand director, domnul doctor Cucu si-a creat deja o strategie rationala, in realizarea careia se va baza in primul rand pe echipa de colaboratori pe care vrea sa o formeze, incepand cu posturile de director economic si director adjunct, pentru ocuparea carora se vor da in curand examene, si continuand cu ceilalti angajati. De altfel, este in traditia spitalului preocuparea pentru perfectionarea pregatirii profesionale a salariatilor, in prezent desfasurandu-se in mod intensiv cursuri de calculator. Un alt capitol in care domnul director isi doreste sa impuna un standard superior de calitate in activitatea subordonatilor sai este atitudinea, deopotriva responsabila si plina de amabilitate, fata de pacient, ca o componenta esentiala a tratamentului aplicat.
Principalele sectii si specialitati medicale existente la Spitalul CF Witing sunt in prezent: medicina interna, chirurgie, ORL, oftalmologie, dermato-venerologie si balneo-fizioterapie. Din cauza sporirii numarului de pacienti diabetici sau prediabetici - aceasta fiind, din pacate, o boala in crestere a alimentatiei moderne -, s-a infiintat si un compartiment special pentru diabet.



 Se mai afla in stadiul de formare si o sectie de cardiologie, fiind in curs de achizitionare aparatele necesare monitorizarii functiei cardiace. De asemenea, in sectiile deja existente se fac permanent modernizari, printre cele mai recente realizari fiind crearea unui compartiment de laserterapie la Oftalmologie, unul de endoscopie digestiva la Chirurgie, toate acestea din dorinta de a evita trimiterea pacientilor la alte spitale sau clinici pentru diverse investigatii sau interventii. Unul dintre elementele benefice ale "sistemului medical feroviar", daca putem spune asa, este foarte buna colaborare cu Spitalul CFR 2, prin completarea pe care cele doua institutii si-o asigura. In plus, acum se pot trata la Witing si urgentele, existand o linie de garda la sectiile Chirurgie, Medicala si la Anestezie-Terapie, precum si posibilitatea efectuarii de analize la orice ora.
Tot in categoria lucrurilor bune ce se petrec la Witing se incadreaza si programul de igienizare, aflat in plina desfasurare, iar acesta va fi urmat si de reparatii capitale, totul, in vederea imbunatatirii conditiilor hoteliere oferite, capitol inca deficitar.
...Am mers pe culoarele spitalului, am patruns in cateva cabinete, am vazut bolnavii veniti la tratament si i-am vazut pe doctori si pe asistente la lucru. Oameni care ii ajuta pe alti oameni sa le fie mai bine, sa fie mai sanatosi, mai increzatori in propriile forte...



 Trebuie sa recunosc ca locul in care am simtit mai mult ca oricand ca omul are putinta sa faca "totul" a fost sala de fizioterapie. Am intrat acolo doar pentru a face cateva fotografii si... am primit o impresionanta lectie de viata. Am vazut un om in toata firea invatand sa... mearga. O fetita - asa mi-a parut mie, nu stiu daca era doctor sau asistenta si nici nu cred ca mai conteaza - ii spunea unui alt pacient, dupa toate aparentele paralizat, care era intins pe un pat si care, la acel moment, cu mari eforturi incepea sa-si miste din nou mainile: "Uite-l, a fost ca dumneata si vezi cat de multe face acum! Daca vrei, vei fi in curand alaturi de el". Da, acolo, in acea sala, oamenii reusesc sa-si infranga suferinta si, prin vointa, sa devina din nou... oameni intregi. Impresionata, am plecat cat mai pe nesimtite, pentru ca acolo se petreceau... minuni si nu voiam sa stric vraja...
Este adevarat, Spitalul Witing are o traditie si un renume, dar acestea continua sa se creeze si azi, iar cel mai convingator argument in acest sens si, deopotriva, cel mai bun mod de atragere a pacientilor este cuvantul oamenilor care ies pe portile spitalului sanatosi, multumiti de serviciile de care au beneficiat aici. Nu imi ramane decat ca in finalul acestui articol sa le urez tuturor bolnavilor care vin la Witing sa-si recapete cat mai repede sanatatea, iar personalului acestui spital, cat mai multi pacienti... sanatosi!
memorat
Advertisement