28 Martie 2024, 11:57:30

Autor Subiect: SFANTUL GHEORGHE ocrotitorul Cailor Ferate Romane  (Citit de 3305 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

06 Decembrie 2009, 23:46:36

zofei.2006

  • Vizitator
                                                                                          SFANTUL GHEORGHE ocrotitorul Cailor Ferate Romane


Se afirma ca poporul roman s-a nascut crestin. Insusi Sfantul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, a propovaduit cuvantul sacru al Evangheliilor pe teritoriul tarii noastre, in tinuturile Dobrogei. De-a lungul secolelor, spiritul crestin s-a inoculat si a ramas nealterat in constiinta romanilor, influentand atat devenirea lor spirituala, cat si istorica.

Este bine cunoscut obiceiul breslelor de odinioara de a-si alege ca protector un Sfant din calendarul crestin-ortodox. Feroviarii nu s-au abatut nici ei de la acest obicei. Intamplarea a facut ca decretul de infiintare a primei administratii a Cailor Ferate Romane sa apara la 23 aprilie 1880, zi in care ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, astfel incat acesta a fost ales ca protector al CFR. Iata de ce am gasit de cuviinta ca, in intampinarea Zilei Feroviarilor, sarbatorita in 23 aprilie, sa rememoram cateva aspecte din viata patronului spiritual al "breslei" ceferistilor.

Vestitul si marele Mucenic Gheorghe a trait in vremea imparatului roman Diocletian. S-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. Ramas fara tata in copilarie, Sfantul s-a mutat cu mama sa in Palestina. Datorita ambitiei si marii sale priceperi, tanarul Gheorghe a imbratisat slujba armelor. S-a facut pretuit si a ajuns conducator de oaste in garda imperiala.

In anul 303, imparatul a dat un decret prin care toti crestinii erau obligati sa se lepede fortat de dreapta credinta in Hristos si sa se inchine la zei. In cazul refuzului, acestia erau torturati si ucisi. Dar tanarul Gheorghe a marturisit deschis, in fata intregii curti imparatesti, ca este si va ramane crestin. A fost supus la chinuri inimaginabile: lovit cu sulita, batut la talpi, strivit cu lespezi de piatra asezate pe piept, chinuit pe roata, aruncat in groapa cu var, silit sa poarte incaltaminte din cuie, obligat sa bea otrava, batut cu bestialitate. Toate acestea el le-a indurat cu o rabdare extraordinara. Vazand taria credintei lui, cei de fata s-au convertit la crestinism, departandu-se de idolatrie.

Suferintele indurate l-au purificat sufleteste, dandu-i puteri duhovnicesti, luminate. Se spune ca, in temnita fiind, atingandu-se de un mort, acesta pe loc a inviat. Insasi imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, s-a convertit la crestinism si si-a marturisit credinta in Mantuitorul Hristos. Imparatul, orbit de furie, a dat porunca sa li se taie capetele amandurora. Imparateasa, slabita fiind, a murit inainte de a ajunge la locul executiei.

In acea zi de 23 aprilie in care a fost ucis, Sfantul Gheorghe si-a inaltat sufletul sau nobil spre Dumnezeu, primind cununa muceniciei.

Dintotdeauna, Sfantul Gheorghe se bucura de mare respect in constiinta poporului nostru: numerosi romani sunt botezati cu acest nume si multe biserici sunt ridicate in cinstea lui, exista si localitati care ii poarta numele, iar al treilea brat al Dunarii, in Delta, se cheama Sfantul Gheorghe.

In iconografie, Mucenicul este reprezentat in haine de luptator, stand pe cal si zdrobind diavolul, in chip de balaur, cu sulita. Steagul Moldovei trimis de catre Stefan cel Mare la Manastirea Zografu, din Muntele Athos, are imaginea Sfantului Gheorghe doborand balaurul. O dovada de mare pretuire este si rugaciunea scrisa de Stefan cel Mare pe steagul sau:

"O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce Te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500) in al 43 an al Domniei Sale".

Asadar, Calea Ferata are un ocrotitor puternic, darz si neinfricat. La fel au fost dintotdeauna si ceferistii, recunoscuti ca formand "a doua armata a tarii". Caci seriozitatea, puterea de sacrificiu si patriotismul sunt pilonii sufletesti de referinta ai lucratorilor de la Caile Ferate Romane.

Sfantul Mucenic Gheorghe a vegheat si va veghea mereu asupra binecredinciosului popor roman, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, isi va regasi identitatea si demnitatea intre natiunile lumii.
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":