28 Martie 2024, 11:42:01

Autor Subiect: Viseu de Sus, o aventura in Carpati  (Citit de 2995 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

06 Decembrie 2009, 01:26:12

zofei.2006

  • Vizitator
                                                                                    Viseu de Sus, o aventura in Carpati





Cu toate ca vara, anotimpul concediilor si al drumetiilor, s-a sfarsit, ne aflam, iata, intr-un sezon la fel de propice calatoriilor. Putini dintre noi au timp sa observe ca in aceasta perioada a anului, toamna, atmosfera este mai clara si soarele mai placut, iar culorile… o adevarata poezie.
Daca totusi preferati “iesirile de weekend”, puteti sa va incumetati la mai mult decat imprejurimile impadurite ale Bucurestiului, precum Valea Prahovei sau Valea Dambovitei. Mai mult chiar decat Brasov, Sighisoara sau Sibiu. Mergeti, bunaoara, in Maramures! Chiar daca si vara ati vizitat aceasta mirifica zona admirand broderiile in lemn, picturile murale sau pe sticla, mai sunt inca multe lucruri si locuri de  vazut, multe vai “atinse” doar de localnici, dar cu un potential turistic extraordinar.
Zona Maramuresului, aflata in cea mai nordica parte a Romaniei, este “'tara” ale carei traditii sunt scrise nu pe hartie, ci in lemn. Transmise nu prin cuvinte, ci prin semne incrustate pe trunchiuri de copac, toate acestea au devenit incet, incet biserici, troite, porti si case, unelte sau pure ornamente cu simboluri ceresti si terestre. Veniti aici si veti gasi un taram miraculos, oarecum primitiv, dar autentic!
In acelasi timp, Maramuresul inseamna o frontiera intre cultura occidentala si cea orientala; inseamna Viseu de Sus, o comunitate multiculturala, in care convietuiesc romani, germani, unguri, ruteni, evrei, ale caror case si biserici sunt la doar cativa metri una de cealalta.
Localitatea este marginita de Muntii Maramuresului la NNE si de Muntii Rodnei la SE. Prima adnotare oficiala cu privire la existenta asezarii dateaza din anul 1365 si o gasim consemnata in lucrarea “Diplomele Maramuresene”, a lui Mihali de Apsa.
Din punct de vedere turistic, Viseu de Sus inseamna Valea Vaserului, tinut impadurit, strabatut de o cale ferata forestiera de ecartament ingust (760 mm), ce ofera pasionatilor de excursii feroviare, si nu numai, peisaje deosebite pe un parcurs de aproximativ 60 km. De-a lungul liniei veti descoperi cele mai pitoresti forme ale naturii: maluri abrupte ce pornesc chiar de langa linie, paduri seculare enigmatice si reci, stanci masive strabatute de tuneluri, cum nu ati mai intalnit in alte zone. Aici “batrana mocanita”' duce cu greu vagoanele in inima padurii patinand si aruncand scantei. Sunt necesare doua opriri pentru alimentarea cu apa si chiar “tenderul” improvizat - vagonetul cu busteni pentru foc - trebuie completat.
La prima calatorie, drumul va va parea destul de lung, dar opririle pentru fotografii va vor face sa pierdeti notiunea timpului real.
Linia serpuieste printre case si ulite prafuite, de-a lungul a aproximativ sapte kilometri, pentru a patrunde apoi din ce in ce mai adanc in padure. Dupa primele luminisuri, curbele se strecoara pe langa stanci albe, galbene si maro, prin locuri parca prea mici chiar si pentru poteci. Apa a sapat insa culoare destul de bine delimitate si, acolo unde forta motrice a “valurilor” de munte nu a fost suficienta, omul a strapuns tuneluri pentru a ajunge aproape de varful Faina (km 32). De aici, pana la aproape 2 km de granita cu Ucraina, linia continua sa urce inca 9 km.



La Faina exista cabane pentru turisti, cateva gospodarii, adaposturi pentru silvicultori si… multa liniste si verdeata pe malul apei.
La km 13 linia face un triunghi cu o mustata ce urca 13 km spre Izvorul Cailor, pe Valea Novat.
Calea ferata a fost construita intre anii 1930 - 1933, pe Valea Vaserului, una dintre cele mai spectaculoase, mai salbatice si mai frumoase vai din Romania. In prezent, mocanita reprezinta singurul mijloc de transport nu numai pentru cherestea, dar si pentru zeci de oameni, civili si militari, ce traiesc sau lucreaza in zona Viseu - Faina - Comanu.
Parcul de material rulant este format atat din locomotive cu abur, cat si Diesel, din vagoane tip “truc”, platforme, cisterne, dar si automotoare si drezine. In prezent pe aceste linii opereaza doua companii feroviare de transport, care executa totodata si lucrarile de reparatie si imbunatatesc parcul de locomotive si vagoane.
Prin aceasta succinta prezentare a liniei forestiere de la Viseu de Sus speram ca am reusit sa adaugam un punct nou pe “harta” excursiilor dumneavoastra. Sau, cel putin, v-am trezit dorinta de a face aici un popas de o zi, in calatoriile spre fascinantele manastiri bucovinene ori, de ce nu, spre CFF Moldovita.
memorat
Advertisement